Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Klimatický summit podľa predsedu napreduje, ale nie dostatočne rýchlo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong)

DUBAJ - Sultán Ahmad al-Džábir, ktorý predsedá klimatickej konferencii OSN v Dubaji, v sobotu povedal, že klimatický summit napreduje, ale "nie dostatočne rýchlo", a opäť vyzval zúčastnené krajiny, aby sa vzdali presadzovania svojich parciálnych záujmov.

Ako informovala agentúra AFP, rokovania sú však obzvlášť napäté v súvislosti s výzvami, ktoré presadzujú ekologicky zmýšľajúce krajiny naliehajúce, aby postupne prestali využívať fosílne palivá. Proti tomu je ropný kartel OPEC a jeho vplyvný člen Saudská Arábia.

Príhovor Joe Bidena na summite OSN
Zobraziť galériu (2)
Príhovor Joe Bidena na summite OSN  (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Džábir, napriek svojmu pôvodu z krajiny bohatej na ropy, v sobotu vyhlásil, že odklon od ropy, plynu a uhlia je nevyhnutný.Nepodporil však rýchly prechod k ekologicky prijateľnejším palivám. Súčasne ale zdôraznil, že teraz je čas, aby spoločný záujem bol povýšený nad čiastkový."Teraz je čas ukázať maximálnu flexibilitu, aby sme našli spoločnú reč. Teraz je čas zaradiť rýchlosť a dosiahnuť konsenzus," zdôraznil. Vyjadril tiež presvedčenie, že "existuje vyvážený a ambiciózny balík, s ktorým sa môžu stotožniť a mali by sa (na ňom) dohodnúť všetky strany."

Viac o téme: Klimatický summitDubajOSNSultán Ahmad al-Džábir
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu