Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Oblasť pri Istanbule postihlo zemetrasenie s magnitúdou 5,1

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/necati bahadir bermek)

ISTANBUL - Zemetrasenie s magnitúdou 5,1 postihlo v pondelok oblasť južne od najväčšieho tureckého mesta Istanbul, informuje TASR podľa agentúr AFP a AP.

Otrasy bolo cítiť aj v niektorých častiach Istanbulu, kde ľudia v panike vybiehali na ulice; informácie o prípadných zraneniach či materiálnych škodách neboli bezprostredne známe. Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo v hĺbke deviatich kilometrov v Marmarskom mori, približne 60 kilometrov južne od Istanbulu, uviedol turecký úrad pre zvládanie katastrof a núdzových situácií (AFAD).

Budovy sa podľa reportérov agentúry AFP triasli na ázijskej i európskej strane Istanbulu. Televízie priniesli zábery, na ktorých vidno, ako ľudia v reakcii na otrasy vybiehali na ulice a snažili sa dostať do bezpečia. Istanbul, najľudnatejšie mesto Turecka, na nachádza blízko tzv. severoanatolského zlomu, ktorý je jedným z najaktívnejších na svete, pripomína AFP.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,6 s epicentrom na východnom okraji Istanbulu pripravilo v roku 1999 o život viac než 17.000 ľudí. Počet obyvateľov Istanbulu sa odvtedy zhruba zdvojnásobil na približne 16 miliónov. Vo februári tohto roka si dve mohutné zemetrasenia na juhovýchode Turecka vyžiadali životy dovedna viac než 50.000 ľudí a zničili desaťtisíce budov.

Viac o téme: MagnitúdaZemetrasenie Istanbul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu