Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Taliansko vydalo nové nariadenie: Umožňuje zadržiavať migrantov mladších ako 18 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

RÍM - Taliansky parlament vo štvrtok schválil vládne nariadenie, ktoré umožňuje zadržiavať migrantov vo veku 16-17 rokov v prijímacích strediskách. Polícia tiež bude môcť preverovať vek migrantov a zisťovať, či sú skutočne neplnoletí.

archívne video

Policajné kontroly na slovensko-rakúskej hranici Berg (Zdroj: TASR/ Jakub Kotian)

Neplnoletí migranti bez sprievodu majú podľa talianskeho a európskeho práva nárok na priaznivejšie zaobchádzanie vrátane prístupu k rozsiahlejším sociálnym a podporným službám. Zároveň ich z krajiny nemôžu vyhostiť.Nové vládne nariadenie je súčasťou reakcie talianskej premiérky Giorgie Meloniovej na masívny prílev migrantov, ktorý krajina zažívala počas uplynulých mesiacov.

Právomoc na vykonanie röntgenu

Na základe Senátom schváleného nariadenia bude možné zadržiavať migrantov vo veku 16 či 17 rokov až 150 dní v prijímacích táboroch pre dospelých v prípade, že nie sú k dispozícii miesta pre neplnoletých. Podľa talianskeho práva sa osoba stáva dospelou v 18 rokoch, vysvetľuje Reuters.Nariadenie tiež umožňuje, aby strediská pre dospelých migrantov prijali až dvojnásobný počet osôb, než je bežne povolené v období najväčšieho prílevu migrantov.Polícia ním zároveň získala právomoc na vykonanie röntgenu, ktorý má odhadnúť vek mladších migrantov. Cieľom tohto opatrenia je vyhostiť migrantov, ktorí o svojom veku klamali.

Detský fondu OSN (UNICEF) upozornil taliansky parlament, že nariadenie môže porušovať Dohovor o právach dieťaťa a na jeho základe by mohlo dôjsť k porušovaniu práv maloletých.Meloniová, ktorej vláda sa zaviazala bojovať s nelegálnou migráciou, už počas novembra avizovala, že Taliansko vybuduje identifikačné a prijímacie stredisko pre migrantov v Albánsku. Podľa svojich slov dúfa, že doň bude možné prijať každoročne až 36.000 migrantov.Do Talianska prišlo tento rok približne 152.000 migrantov, čo je o takmer 60.000 viac v porovnaní s rovnakým obdobím počas minulého roka. Reuters dodáva, že približne 11 percent tvoria maloletí migranti bez sprievodu.

Viac o téme: ZadržanieMigrantiNariadenieTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu