Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

MIMORIADNY ONLINE Izrael zaútočil na továreň na výrobu hliníka v Libanone, zranil 2 civilistov

Zranení v Gaze Zobraziť galériu (2)
Zranení v Gaze (Zdroj: SITA/AP Photo/Fatima Shbair)

TEL AVIV - Nemocnicu Šifá v Gaze v sobotu pešo opustili stovky ľudí. Potvrdil to priamo z miesta novinár AFP. Riaditeľ nemocnice predtým uviedol, že izraelská armáda nariadila evakuáciu nemocnice. Dianie sledujeme ONLINE.

Naživo z Izraela

VIDEO Hamas skrýva zbrane a agentov medzi civilnou infraštruktúrou, školami a mešitami a jeho základne sú v nich zložito zabudované

Hamas skrýva zbrane a agentov medzi civilnou infraštruktúrou, školami a mešitami a jeho základne sú v nich zložito zabudované (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE 

21:25 Tisíce ľudí vrátane rodín rukojemníkov zadržiavaných palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy pochodovali v sobotu ulicami Jeruzalema, pričom vyzvali izraelskú vládu, aby urobila viac pre prepustenie týchto osôb zo zajatia. TASR správu prevzala z agentúr AP a DPA

18:04 Izraelská armáda v sobotu zasiahla továreň na výrobu hliníka v Libanone, uviedla libanonská Národná tlačová agentúra (NNA). Zranenia utrpeli dvaja civilisti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

18:00 Do Pásma Gazy prešli v sobotu cez hraničný priechod Rafah tri cisterny s približne 129.000 litrami paliva, potvrdil predstaviteľ egyptského Červeného polmesiaca. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

16:28 Pri izraelskom bombardovaní utečeneckého tábora Džabálijá zahynulo v sobotu viac ako 80 ľudí, uviedol predstaviteľ ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy ovládaného militantným hnutím Hamas. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

14:25 Počas útoku izraelskej armády na utečenecký tábor Balata na okupovanom západnom brehu Jordánu zahynulo niekoľko Palestínčanov, informovala v sobotu izraelská armáda aj palestínske médiá. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

14:19 "Nemožno dovoliť, aby masaker v Gaze pokračoval," povedal Námestník generálneho tajomníka pre humanitárne záležitosti a koordinátor núdzovej pomoci Martin Griffiths. V reakcii na humanitárnu krízu v Gaze počas poslednej eskalácie s Izraelom šéf núdzovej pomoci OSN v stredu predstavil 10-bodový plán, ako „udržať tamojšie krviprelievanie.

V reakcii na humanitárnu krízu v Gaze počas poslednej eskalácie s Izraelom šéf núdzovej pomoci OSN v stredu predstavil 10-bodový plán, ako „udržať tamojšie krviprelievanie“.

11:02 Pásmo Gazy by po skončení bojov medzi Izraelom a radikálnym palestínskym hnutím Hamas mala spravovať palestínska autonómia. Na bezpečnostnej konferencii v bahrajnskej Maname to dnes povedal šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. Pásmo je od roku 2007 pod kontrolou Hamasu.

10:55 Hamasom riadené ministerstvo zdravotníctva vo vyhlásení uviedlo, že v zariadení je stále 120 zranených spolu s nešpecifikovaným počtom predčasne narodených detí. Zdravotnícki predstavitelia Hamasu predtým agentúre AFP uviedli, že "450 zranených a pacientov s chronickými chorobami" nebolo možné presunúť. Zostali v nemocnici spolu so zdravotníckym personálom, aby sa o nich postaral.

10:11 V meste Chán Júnis v južnej časti Pásma Gazy bolo dnes v skorých ranných hodinách pri izraelskom bombardovaní zabitých 26 Palestínčanov, väčšinou detí, uviedla podľa denníka The Jerusalem Post palestínska agentúra WAFA. Ďalšie správy z miesta podľa denníka Haarec hovoria o desiatkach mŕtvych po rade útokov izraelskej armády v severnej časti Pásma Gazy. Zasiahnuté boli zrejme aj miesta, kam sa uchýlili utečenci, napríklad školy a nemocnice.

10:00 Izrael požiadal o evakuáciu všetkých v nemocnici Al-Shifa do niekoľkých hodín, uviedla Al-Džazíra s odvolaním sa na lekára.

9:45 Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safadi v sobotu ostro kritizoval izraelskú vojnu proti Hamasu v Pásme Gazy. Na summite Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie (IISS Manama Dialogue) ju označil za "nehanebnú agresiu" proti palestínskym civilistom. Informujú o tom agentúry AP a Reuters

8:58 Izraelskí vojaci pomocou reproduktorov vyzvali v sobotu na evakuáciu nemocnice Šifá "v najbližšej hodine". Informoval o tom novinár AFP priamo na mieste.

7:40 Pri leteckom útoku na bytovú budovu v oblasti Chán Júnis v Pásme Gazy zahynulo najmenej 26 ľudí, informovala v sobotu agentúra AFP s odvolaním na riaditeľa miestnej nemocnice.

6:12 V severnom Izraeli pred chvíľou zazneli sirény. Zatiaľ čo jednotky izraelských obranných síl operujú proti Hamasu v Gaze, sirény znejú v severnom Izraeli každý deň už viac ako 2 týždne.

6:00 Izrael povolí dodávky humanitárnej pomoci do Pásma Gazy bez toho, aby naďalej obmedzoval ich množstvo, uviedla podľa serveru BBC News izraelská armáda. Agentúra Reuters s odvolaním sa na palestínsku agentúru WAFA napísala, že pri rannom izraelskom bombardovaní mesta Chán Júnis v južnej časti Gazy zahynulo 26 Palestínčanov, prevažne detí. Ďalších päť mŕtvych si vyžiadal izraelský útok na okupovanom Západnom brehu.

Počet obetí útoku Hamasu na dejisko hudobného festivalu stúpol na 364

Doteraz bol počet zabitých stanovený na 270 osôb. Izraelská polícia sa podľa médií domnieva, že Hamas o festivale, ktorý sa konal neďaleko kibucu Re'im pri hranici Izraela s pásmom Gazy, pred uskutočnením útoku nevedel. Militanti z Hamasu najprv ráno na festival vtrhli a následne začali strieľať na účastníkov, pričom mnoho z nich aj uniesli do pásma Gazy. Svedkovia útoku ho opísali ako masakru. Festival sa konal na otvorenom priestranstve, takže sa podľa slov preživších nebolo veľmi kam ukryť. Útok na dejisko festivalu bol súčasťou masívnej ofenzívy Hamasu, ktorý vtrhol 7. októbra na územie Izraela, pričom zabil približne 1400 ľudí. Obeťami boli prevažne civilisti.

Izraelské útoky na pásmo Gazy sú čoraz viac neospravedlniteľné

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v piatok vo videopríhovore k Valnému zhromaždeniu OSN v New Yorku skritizoval pokračujúce izraelské útoky na pásmo Gazy. TASR správu prevzala od agentúry DPA. Tedros odsúdil aj útoky palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael zo začiatku októbra, zároveň však dodal, že "rozsah izraelskej reakcie sa zdá byť čoraz viac neospravedlniteľný". "Sme svedkami ničenia životov a majetku v strašnom rozsahu," dodal.

DPA v tejto súvislosti poznamenala, že podľa úradov v pásme Gazy bolo od spustenia izraelských odvetných útokov na tomto území zabitých viac ako 11.500 ľudí, pričom množstvo ďalších bolo zranených. Podľa šéfa WHO je svet svedkom "ničenia civilizovanosti a systému založeného na pravidlách a dôvery medzi krajinami." Krízu v pásme Gazy označil za náročnú skúšku pre OSN a jej členské krajiny.

Viac o téme: VojnaIzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu