Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

MIMORIADNY ONLINE Ruské štátne médiá stiahli správy o preskupovaní ruských vojakov na Ukrajine

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BERLÍN - Nemecko v budúcom roku zdvojnásobí svoju vojenskú pomoc pre Ukrajinu, oznámil v nedeľu nemecký minister obrany Boris Pistorius. Berlín podľa neho v roku 2024 poskytne Kyjevu túto podporu za osem miliárd eur. Informuje agentúra AFP.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 627

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 627 (Zdroj: Twitter/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:23 Väznenému ruskému opozičnému politikovi Alexejovi Navaľnému prestalo vedenie väznice IK-6 vo Vladimírskej oblasti odovzdávať listy, ktoré mu píše a posiela jeho manželka Julija. Vedenie väznice tvrdí, že Navaľnej listy obsahujú "znaky príprav na spáchanie trestného činu".Uvádza sa to na účte na sociálnej sieti Facebook, ktorý v Navaľného mene vedú jeho spolupracovníci pôsobiaci v exile.

19:32 Európska únia v súčasnosti dokončuje detaily navrhovaného 12. balíka sankcií proti Rusku, ktorých súčasťou má byť zákaz dovozu ruských diamantov. Vyhlásil to v pondelok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell s tým, že Európska komisia by mohla balík schváliť už v stredu.

Josep Borrell
Zobraziť galériu (3)
Josep Borrell  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

18:34 Ministri zahraničných vecí členských krajín Európskej únie na pondelkovom zasadnutí v Bruseli v pondelok diskutujú o zhoršujúcej sa humanitárnej situácii v Pásme Gazy a tiež o ruskej invázii na Ukrajinu. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vyzval na "okamžitú prestávku" v bojoch a vytvorenie humanitárnych koridorov v Pásme Gazy.

17:50 Maďarská vláda naďalej nesúhlasí s financovaním dodávok zbraní na Ukrajinu Európskou úniou. Bude v tom pokračovať, kým ukrajinské úrady nezaručia, že zo zoznamu medzinárodných sponzorov vojny nebude vyradená maďarská firma, ktorú tam umiestnili na základe vykonštruovaných obvinení, povedal v pondelok v Bruseli šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
Zobraziť galériu (3)
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

17:18 Obyvateľa východoukrajinského mesta Charkov v pondelok odsúdili na doživotný trest odňatia slobody za to, že ruskej armáde poskytol súradnice pre raketový útok, ktorého terčom bolo sídlo oblastnej vojenskej a civilnej samosprávy. Útok sa odohral v marci minulého roka.

14:28 Rumunský minister obrany Angel Tilvar a šéfka holandského rezortu obrany Kajsa Ollongrenová v pondelok v Rumunsku otvorili výcvikové stredisko pre ukrajinských pilotov stíhačiek F-16 americkej výroby. Výcvikové centrum sa nachádza na leteckej základni Borcea 150 kilometrov východne od Bukurešti. Holandsko pre potreby výcvikového programu vyčlenilo 12 až 18 stíhačiek F-16. Na výcviku sa zúčastňujú aj rumunskí piloti.

13:10 Nemecko budúci rok masívne rozšíri pomoc pre Ukrajinu, uviedla v pondelok nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Oznámila to v čase, keď sa Ukrajina pripravuje na druhú zimu od začiatku invázie Ruska. Informuje o tom agentúra AP.

13:05 Podpora rokovaní o členstve Ukrajiny zo strany Európskej komisie môže oživiť stagnujúce prijímacie procesy iných kandidátskych krajín, uviedol to diplomata EÚ Josep Borrell, informovala agentúra Ukrinform.

11:30 Experti pre Kyjev Independent uviedli, že ak Ukrajina dokáže zostaviť obrnené úderné sily na východnom brehu, môže to byť pre ruských vojakov zničujúce, no nie je jasné, ako si dokážu poradiť s ruskou prevahou vo vzduchu.

10:15 Ruské tlačové agentúry dnes informovali o zgrupovaní ruských síl na východnom brehu Dnepra na Ukrajine a ich presune na výhodnejšie pozície východne od rieky, neskúr túto správu stiahli. Upozornil na to portál Meduza. Agentúra RBK neskôr na sociálnej sieti Telegram uviedla, že ruské ministerstvo obrany vníma rozšírenie správy o presune síl pôsobiacich pri Dnepre ako provokáciu.

10:00 Ruská letecká spoločnosť I-Fly Airline údajne prevádzkuje lety pre ruské ministerstvo obrany a dopravila vojakov do Rostova na Done na nasadenie na Ukrajine, informovalo o tom Centrum národného odporu.

8:20 V smere na Marinku odrazili ukrajinské sily 24 ruských útokov. Pri Avdiivke, ktorú sa ruské sily stále snažia obkľúčiť, ukrajinské jednotky odvrátili 17 útokov.

7:30 Ukrajina zintenzívňuje útoky proti ruskej armáde, logistike a iným významným cieľom na okupovanej Ukrajine a v Rusku, uviedol to Inštitút pre štúdium vojny.

Silný signál

Je to pre Ukrajinu silný signál pokračujúcej podpory v čase, keď sa medzinárodná pozornosť zameriava na vojnu Izraela a palestínskeho militantného hnutia Hamas, uviedol Pistorius pre televíziu ARD. Zvýšenie pomoci je podľa ministra reakciou na skúsenosť z tohto roka, počas ktorého sa ukázalo, že plánované sumy sa rýchlo vyčerpali.

Dohodu o zdvojnásobení pomoci Ukrajine najmä vo forme vojenského vybavenia dosiahla koaličná vláda kancelára Olafa Scholza a teraz ju musí oficiálne schváliť parlament. Nemecko od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu vo februári minulého roka patrí k hlavným podporovateľom Kyjeva, ktorému poskytlo humanitárnu, finančnú a vojenskú pomoc za 22 miliárd eur.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu