Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vyšetrovanie poškodenia plynovodu Balticconnector spojilo kotvu s čínskou loďou

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/Finnish Border Guard/Lehtikuva via AP)

HELSINKI - Podrobná prehliadka kotvy, ktorá mala poškodiť plynovod Balticconnector ukázala, že patrila čínskej nákladnej lodi. V piatok to vyhlásila fínska polícia, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Fínske vyšetrovanie sa začalo 8. októbra, keď sa na potrubí spájajúcom Fínsko s Estónskom objavil únik. Podľa úradov ho mohla spôsobiť externá aktivita, čo vyvolalo špekulácie o sabotáži. "V tejto chvíli môžeme vyhlásiť, že kotva vyzdvihnutá z morského dna 24. októbra 2023 môže patriť lodi Newnew Polar Bear, svedčia o tom niektoré technické detaily," uviedol superintendent Risto Lohi z fínskej polície vo vyhlásení. Jedným z nich je rovnaký typ farby na kotve aj na poškodenom potrubí. Fínska polícia o pomoc pri vyšetrovaní požiadala aj čínsku stranu.

Vyšetrovanie poškodenia plynovodu Balticconnector
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Finnish Border Guard/Lehtikuva via AP)

Švédska vláda v polovici októbra vyhlásila, že bol poškodený aj telekomunikačný kábel medzi Švédskom a Estónskom. Príčinu sa nepodarilo zistiť, poškodenie však zrejme vzniklo v rovnakom čase ako poškodenie plynovodu. Podľa prevádzkovateľov plynovodu potrvá jeho oprava najmenej päť mesiacov. Minulý rok vyradili explózie z prevádzky tri zo štyroch potrubí plynovodu Nord Stream v Baltskom mori, ktorým do Európy prúdila veľká časť ruského zemného plynu. Príčina výbuchov zostáva naďalej neznáma.

Viac o téme: PlynovodFínskoPoškodenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu