Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Držiteľka Nobelovej ceny za mier Mohammadiová poslala z väzenia posolstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

OSLO - Víťazstvo nie je jednoduché, je však isté. Uviedla to väznená iránska aktivistka za práva žien a tohtoročná držiteľka Nobelovej ceny za mier Narges Mohammadiová v odkaze, ktorý poslala zo svoje cely.

 Odkaz bol z cely vo väznici v Teheráne vynesený v utorok. Jeho obsah vo francúzštine prečítala Mohammadiovej dcéra Kiana Rahmaniová a bol zverejnený aj na oficiálne webovej stránke Nobelovej nadácie. Väznená aktivistka v ňom vyjadrila vďačnosť nórskemu Nobelovmu výboru. Takisto kritizovala povinné nosenie pokrývky hlavy u iránskych žien a slovne odsúdila iránske úrady.

"Povinný hidžáb je prostriedok kontroly a utláčania uvalený na spoločnosť, na ktorom závisí pokračovanie a prežitie tohto autoritárskeho náboženského režimu," uviedla Mohammadiová.

Narges Mohammadiovú dostala Nobelovu cenu za mier začiatkom októbra za boj proti utláčaniu žien v Iráne a úsilie v oblasti podpory ľudských práv a slobôd. V Iráne bola za svoju činnosť 13-krát zatknutá a päťkrát odsúdená celkovo na 31 rokov väzenia a 154 rán bičom.Ocenená aktivistka otvorene vystupovala proti trestu smrti v Iráne či povinnému noseniu hidžábu. Jej 17-ročná dcéra Kiana v súčasnosti žije vo Francúzsku.

Viac o téme: PosolstvoNobelova cena za mierNarges Mohammadiová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu