Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

USA obviňujú Čínu z nebezpečného priblíženia sa k bombardéru B-52

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Čínska stíhačka J-11 sa nad Juhočínskym morom priblížila k americkému bombardéru B-52 na vzdialenosť iba približne troch metrov. Americká vláda to označila za nebezpečný manéver, ktorý sa mohol skončiť haváriou. TASR informuje na základe správ agentúr DPA a AP.

 Pilot stíhačky J-11 letel popod americké lietadlo a dostal sa aj predeň, pričom podľa Tichomorského velenia amerických ozbrojených síl "preukázal slabé pilotovacie schopnosti". Americké ozbrojené sily z incidentu zverejnili aj video. Dodali, že k incidentu došlo v noci a za zníženej viditeľnosti "v rozpore s medzinárodnými pravidlami a normami leteckej bezpečnosti." Čínske ministerstvo zahraničných vecí za vinníka označilo Spojené štáty, keďže prítomnosť bombardéra nad Juhočínskym morom bolo podľa neho mienená ako provokácia. "Americké vojenské lietadlá preleteli tisíce kilometrov až k prahu Číny, aby tam napínali svaly," uviedla hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Mao Ning, podľa ktorej je takéto konanie zdrojom bezpečnostných rizík a ohrozuje stabilitu v regióne.

USA tvrdia, že bombardér sa tam nachádzal zákonne. Spojené štáty a Čína sa opakovane navzájom obviňujú z nebezpečného správania sa na mori a vo vzduchu v indicko-tichomorskej oblasti. Podľa USA bolo takýchto incidentov za uplynulé dva roky viac ako 180. Čínsky minister zahraničných vecí Wang I vo štvrtok pred stretnutím s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom vo Washingtone povedal, že Peking chce "znížiť počet nedorozumení" s USA. Obe strany v poslednom čase zverejnili fotografie z takýchto incidentov. Čínske ministerstvo obrany vo štvrtok zverejnilo video, ktoré údajne zobrazuje americký torpédoborec USS Ralph Johnson ako prudkým obratom pretína dráhu čínskeho torpédoborca Kuej-lin.

Viac o téme: USAČínaBombardér B-52
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu