Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Srbsko a Kosovo odmietli pristúpiť na kompromis a podpísať dohodu z februára

Aleksandar Vučič
Aleksandar Vučič (Zdroj: TASR/AP Photo/Darko Vojinovic)

BRUSEL - Kosovo a Srbsko odmietli po štvrtkových rokovaniach v Bruseli pristúpiť na kompromis a podpísať dohodu, ktorú dosiahli vo februári, oznámil šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Borrell uviedol, že sprostredkovatelia predložili "seriózny a vyvážený návrh" na prekonanie jednej z hlavných prekážok pri normalizácii vzťahov týchto krajín. "Bohužiaľ, strany neboli ochotné dohodnúť sa bez kladenia predbežných podmienok," povedal Borrell a dodal, že ani jedna strana nesúhlasila s podmienkami tej druhej. Kosovský premiér Albin Kurti a srbský prezident Aleksandar Vučič sa vo štvrtok pred začatím summitu EÚ stretli s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom, lídrami Francúzska, Nemecka a Talianska a osobitným predstaviteľom EÚ pre dialóg medzi Srbskom a Kosovom Miroslavom Lajčákom.

Napätie sa vystupňovalo koncom septembra

Bilaterálne stretnutie však lídri Srbska a Kosova neabsolvovali. Cieľom štvrtkových rokovaní bolo začať plniť dohodu, ktorú Vučič s Kurtim dosiahli vo februári. Obaja však odvtedy v spojitosti s ňou vyjadrili znepokojenie. Rešpektovanie záväzkov je pritom podľa Borrella jediný spôsob, ako môžu krajiny napredovať v ich snahe vstúpiť do EÚ. Kurti vo vyhlásení po rokovaniach uviedol, že Vučič počas stretnutí odmietol podpísať februárovú dohodu, ako aj akčný plán jej realizácie. "Prijatie si vyžaduje podpis; len podpis znamená prijatie a zaručuje realizáciu," uviedol kosovský premiér.  Vučič jeho tvrdenie odmietol a povedal, že "nešlo o podpísanie alebo nepodpísanie" a niekto sa podľa neho "snaží zvaliť vinu na druhú stranu".

Zdôraznil, že Srbsko "nemôže akceptovať nezávislosť Kosova či jeho členstvo v Organizácii Spojených národov". Napätie medzi Srbskom a Kosovom sa vystupňovalo koncom septembra, keď na sever Kosova preniklo asi 30 ozbrojencov, ktorí zastrelili policajta a na niekoľko hodín sa zabarikádovali v pravoslávnom kláštore v obci Banjska. Počas obliehania kosovská polícia zastrelila troch z nich. EÚ a USA naliehajú na Kosovo, aby povolilo vytvorenie združenia samospráv, kde je väčšinovo zastúpené srbské obyvateľstvo. Tie majú koordinovať činnosti v oblasti vzdelávania, zdravotníctva, územného plánovania a hospodárskeho rozvoja na severe Kosova, kde žijú prevažne etnickí Srbi. Kurti sa však obáva, že takéto združenie by bolo krokom k vytvoreniu malého srbského štátu s rozsiahlou autonómiou.

Viac o téme: BruselSrbskoKosovoKompromis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu