Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Taliban po 7 mesiacoch prepustil afganského aktivistu za vzdelávanie dievčat

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

KÁBUL - Radikálne vládnuce hnutie Taliban prepustilo na slobodu afganského aktivistu Matíulláha Wísu, ktorý presadzoval vzdelávanie dievčat, informovala vo štvrtok miestna nezisková organizácia Pen Path. Wísu podľa nej zatkli pred siedmimi mesiacmi a vo väzení strávil 215 dní.

Wísá otvorene zastával právo dievčat chodiť do školy a opakovane vyzýval afganskú vládu vedenú Talibanom, aby zrušila svoje zákazy vzdelávania žien.Taliban od prevzatia moci v Afganistane v auguste 2021 zakázal dievčatám navštevovať školu po ukončení šiestej triedy. Vlani v decembri zakázal aj ženám vzdelávať sa na univerzitách. Afganistan je jediná krajina na svete, ktorá obmedzuje vzdelávanie žien.Organizácia Pen Path neposkytla ďalšie podrobnosti o prepustení aktivistu Wísu a ani o jeho zdravotnom stave.

Pred zatknutím Wísá a ďalší členovia organizácie Pen Path robili kampaň od domu k domu a takto propagovali vzdelávanie dievčat."Dobrovoľne sme 14 rokov oslovovali ľudí a šírili medzi nimi myšlienku o vzdelávaní dievčat," napísal Wísá v príspevkoch na sociálnych sieťach. "Počas posledných 18 mesiacov sme robili kampaň od domu k domu, aby sme odstránili negramotnosť a skoncovali so všetkými našimi trápeniami," dodal.Wísov brat Attáulláh povedal, že bezpečnostné sily Talibanu koncom marca obkľúčili dom ich rodiny, zbili jej členov a skonfiškovali Matíulláhov mobilný telefón.

Viac o téme: PrepustenieTalibanAktivistaVzdelávanie dievčat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu