Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Radikálna ľavicová politička dúfa, že nová strana priláka voličov Alternatívy pre Nemecko

Sahra Wagenknechtová
Sahra Wagenknechtová (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

BERLÍN - Nemecká radikálna ľavicová politička Sahra Wagenknechtová dúfa, že jej avizovaná nová strana priláka voličov krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD), informuje v utorok agentúra DPA.

"Samozrejme, je tu veľa ľudí, ktorí hlasujú za AfD, nie preto, že sú pravicovo orientovaní, ale pretože sú nahnevaní, pretože sú zúfalí," uviedla Wagenknechtová v pondelok večer v programe Heute Journal verejnoprávnej televíznej stanice ZDF. Vplyvná osobnosť nemeckej ľavice Wagenknechtová si podľa informácií tamojších médií pripravuje pôdu na založenie novej politickej strany.

Archívne video: Podpísanie dohody o ďalšom posilňovaní vojenskej spolupráce medzi Slovenskom a Nemeckom

Podpísanie dohody o ďalšom posilňovaní vojenskej spolupráce medzi Slovenskom a Nemeckom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ešte začiatkom tohto roka táto 54-ročná poslankyňa nemeckého parlamentu naznačila, že v ďalšom volebnom období už nebude kandidovať za krajne ľavicovú stranu Die Linke. Ako podpredsedníčka strany pritom niekoľko rokov určovala jej politické smerovanie.

Ako v pondelok podotkla, množstvo ľudí v Nemecku je nahnevaných v súvislosti so súčasnou politikou krajiny a nevie, koho má voliť, cituje DPA. "Mnoho ľudí príde k záveru, že dobre, ak tu nie je nič iné, budeme hlasovať za AfD. Týmto ľuďom chceme dať serióznu ponuku," uviedla Wagenknechtová.

Do sporu so stranou Die Linke sa dostala pre migračnú a klimatickú politiku

So stranou Die Linke sa dostala do sporu pre migračnú a klimatickú politiku a jej kritici ju v tejto súvislosti obviňovali z populizmu. V rámci straníckych štruktúr Die Linke v súčasnosti prebieha formálny proces jej vylúčenia.

Wagenknechtová je bývalá členka postkomunistickej Strany demokratického socializmu (PDS), z ktorej neskôr vzišla Die Linke. V minulosti táto ľavicová politička obhajovala vpád vojsk Varšavskej zmluvy do bývalého Československa.
 

Viac o téme: VoličiNemeckoSahra WagenknechtováAlternatíva pre Nemecko (AfD)Radikálna ľavicová politička
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu