Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Obete cyklónu nemajú vôľu žiť

Zobraziť galériu (6)

BANGKOK - Obyvatelia Barmy, ktorí začiatkom mája prežili ničivý cyklón Nargis, trpia stratou svojich blízkych a obavami z ďalšieho nešťastia, pritom musia vynaložiť množstvo energie, aby si vybudovali nové životy.

Z okolo 2,4 milióna ľudí veľká väčšina potrebuje potraviny, prístrešie a pitnú vodu. Ako však uviedla organizácia Lekári bez hraníc (MSF), mnohí z nich prežívajú hlbokú traumu a nemajú vôľu žiť.

Podľa špecialistu MSF na psychické poruchy Kaza de Jonga okolo 40 percent ľudí, ktorých vyšetrilo 43 zdravotníckych tímov medzinárodnej skupiny v postihnutých oblastiach, malo príznaky psychických problémov.

"Je tam množstvo ľudí, ktorí sú veľmi depresívni, plní obáv, ľudí, ktorí majú poruchy spánku, a keď vstanú, majú strach, že sa niečo stane," povedal Jong. "Opäť prežívajú momenty nešťastia, v snoch sa im premietajú chvíle, keď naposledy videli svojich príbuzných."

V dedinách už voda ustúpila a začalo sa obdobie siatia ryže, nastal teda čas na vynaloženie obrovského úsilia. Mnohí však podľa Jonga nemajú chuť a silu pracovať.

"Môžete sa vyrovnať s množstvom praktických problémov, ale ľudia tiež potrebujú podporu na vybudovanie nového života a urobiť ho cenným." Za obzvlášť ohrozené označil osirelé deti a starých obyvateľov, ktorí stratili rodiny.

Pri cyklóne zahynulo alebo je nezvestných viac ako 133 tisíc ľudí. V rámci dočasných táborov spustila MSF zdravotné programy na pomoc traumatizovaným obyvateľom s cieľom dostať ich z letargie a celkovej ochabnutosti.

Aj mnísi majú prostredníctvom meditácií pomôcť dedinčanom prekonať smútok a chýbajúcu vôľu žiť. Komunitných zdravotníkov vyškolia, aby u najzraniteľnejších sledovali ich psychické zdravie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu