Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Pan Ki-mun: obete cyklónu sa dočkajú pomoci

Pan Ki-mun
Pan Ki-mun

RANGÚN - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v nedeľu vyjadril nádej, že v snahe o pomoc obetiam nedávneho ničivého cyklónu v Barme (Mjanmarsku) dochádza k prelomu.

Vyjadril sa tak v barmskom meste Rangún, kde sa konala donorská konferencia, ktorú zorganizovali OSN a Združenie krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN).

Pan Ki-mun zároveň vyzval na voľný prístup záchranárov a zdravotníkov do postihnutých oblastí. Predpokladá sa, že pomoc po cyklóne potrebuje približne 2,4 milióna ľudí. Barmský premiér, generálporučík Thein Sein, povedal, že medzinárodná pomoc je vítaná, ale na záchranných prácach sa môžu podieľať iba civilné plavidlá.

Pri barmskom pobreží sa nachádzajú americké, britské a francúzske vojenské lode s humanitárnou pomocou, ale štátne médiá krajiny minulý týždeň uviedli, že ich do krajiny nepustia pre obavy z americkej invázie s cieľom zmocniť sa ropných zásob. Barmský vojenský režim uviedol, že na obnovu krajiny po živelnej pohrome potrebuje 10,7 miliardy dolárov.

Námestník ministerstva zahraničia USA pre juhovýchodnú Áziu Scot Marciel povedal, že USA sú ochotné poskytnúť oveľa viac ako je 20,5 milióna dolárov, ktoré Barme už darovali, ale za podmienok, že zahraničným odborníkom umožnia vstup do postihnutých oblastí.
Austrália a európski predstavitelia, napríklad diplomati Dánska, Holandska, Švédska a Nemecka, tiež ponúkli pomoc, ale za podmienky, že do krajiny budú môcť prísť humanitárni pracovníci.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu