Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

USA vyslali k izraelskému pobrežiu TIETO lietadlové lode: Sú schopné zrovnať Pásmo Gazy so zemou

Dve najväčšie lietadlové lode na svete USS Dwight D. Eisenhower (vpravo) a USS Gerald R. Ford (vľavo) mieria k izraelskému pobrežiu
Dve najväčšie lietadlové lode na svete USS Dwight D. Eisenhower (vpravo) a USS Gerald R. Ford (vľavo) mieria k izraelskému pobrežiu (Zdroj: Facebook/USS Gerald R. Ford - CVN 78/USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) )

WASHINGTON/PÁSMO GAZY - Americký Pentagon schválil koncom minulého týždňa presun druhej lietadlovej lode svojho námorníctva k pobrežiu Izraela. Na dostrel do Pásma Gazy bude teda aj druhá americká loď. USA sa tak rozhodli v čase, keď sa Izrael pripravoval na spustenie veľkej operácie do vojnovej zóny. Cieľom oboch krajín je potlačenie teroristických útokov palestínskej radikálnej a teroristickej organizácie Hamas.

archívne video

Královič na Rade ministrov EÚ o práve Izraela brániť sa útokom (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

Aktívne boje medzi Izraelom a Pásmom Gazy môžu byť už čoskoro ukončené. Pentagon po vyhlásení ministra obrany USA Lloyda Austina nariadil presun druhej lietadlovej lode v službách amerického námorníctva k brehom Izraela. Do regiónu okrem toho vyslali aj bojové lietadlá. 

Ako informuje CNN, USS Gerald R. Ford a USS Dwight D. Eisenhower nie sú vyslané do Stredozemného mora s cieľom zapojenia sa do aktívnych bojov v Pásme Gazy. Ich blízka prítomnosť má fungovať ako odstrašujúci signál pre Irán a Hizballáh v Libanone. "Budeme sa usilovať o prekazenie nepriateľských akcií proti Izraelu alebo rozšírenie tejto vojny, ktorá začala útokom Hamasu na Izrael," uviedol americký minister obrany.  

Dvojnásobná sila

Prvá americká bojová loď, USS Gerald R. Ford, kotví pri pobreží Izraelu už druhý týždeň. USS Dwight D. Eisenhower sa vyplávala z Norfolku vo Virginii na otvorené more v sobotu 14. októbra miestneho času a mieri taktiež do Stredozemného mora. Informuje o tom ABC News. Pôvodne mala zakotviť vo vodách amerického a európskeho velenia. "Nie je jasné, ako dlho sa lode zdržia v regióne. K Eisehowerovi sa navyše pripojí krížnik s riadenými strelami a dva torpédoborce taktiež s ťažkou muníciou," dodal rezort obrany USA.  

Skupina dopravcov lietadlových lodí začala najprv štrajkovať, pretože nechce bojovať. Biely dom však objasnil, že sprievodné sily nie sú pri Pásme Gazy za účelom, aby sa zapojili do aktívnych bojov na strane Izraela. "Na stole nemáme žiadny plán a nie je ani naším zámerom nasadiť americké bojové jednotky do pozemných bojov v Izraeli," uviedol John Kirby, koordinátor strategickej komunikácie v Rade národnej bezpečnosti. Koncom minulého týždňa však nevylúčil vyslanie amerických vojakov, aby pomohli s oslobodením Američanov, ktorých drží Hamas ako rukojemníkov. 

Aj s flotilou

Eisenhower môže niesť viac ako 60 lietadiel vrátane stíhačiek F/A-18. Celá úderná skupina, ktorá putuje k izraelskému pobrežiu zahŕňa aj krížnik s riadenými strelami USS Philippine Sea (CG-58), torpédoborec USS Laboon (DDG-58), USS Mason (DDG-87) a USS Gravely (DDG-107). Ako uvádza americké námorníctvo, USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) je najlepšia 5-hviezdičková loď akú USA vlastní. Na šíre vyplávala prvýkrát ešte v roku 1875. 

Ide o lietadlovú loď triedy Nimitz, ktorá označuje staršiu triedu lodí amerického námorníctva pomenovanú po vrchnom veliteľovi americkej tichomorskej flotily z 2. svetovej vojny Chesterovi Nimitzovi. History Navy infomuje, že USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) by mala byť nakoniec nahradená okolo roku 2029 novou USS Enterprise (CVN-80).

Najväčšie na svete

Ford môže nasadiť viac ako 75 lietadiel. Ten sa taktiež neplavil sám. Do Stredozemného mora ho sprevádzali krížnik, USS Normandy (CG 60), ako aj torpédoborce USS Thomas Hudner (DDG-116), USS Ramage (DDG-61), USS Carney (DDG-64) a USS Roosevelt (DDG-80). Nimitz a novšia lietadlová loď triedy Gerald R. Ford sú najväčšími vojnovými loďami na svete, pričom každá je navrhnutá na približne 50-ročnú životnosť s jediným tankovaním v polovici životnosti.

Viac o téme: Lietadlová loďPásmo GazyStredozemné moreUSS Gerald R. FordIzrael vo vojneUSS Dwight D. Eisenhower
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu