Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Briti odhalili Putinove tajné kroky: Mobilizáciu vymenil za TOTO! Hlásia sa k nemu aj wagnerovci

Členovia súkromnej vojenskej skupiny Redut lákajú do svojich radov j wagnerovcov. Všetko sa to deje pod dohľadom Kremľa.
Členovia súkromnej vojenskej skupiny Redut lákajú do svojich radov j wagnerovcov. Všetko sa to deje pod dohľadom Kremľa. (Zdroj: SITA/AP/Mikhail Klimentyev, Twitter/RU/UK)

MOSKVA – Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin zrejme už nevyhlási ďalšiu mobilizáciu obyvateľstva. Po smrti Jevgeniho Prigožina sa už nemôže spoliehať ani na jeho mužov. Wagnerova skupina však nebola jediná, ktorá fungovala na ruskom území. O jej zvyšných členov má záujem potenciálny nový Wagner.

archívne video

25 žoldnierov Wagnerovej skupiny už nebude môcť ubližovať Ukrajincom (Zdroj: Facebook/Euromaidan, War in Ukraine)

Britská vojenská spravodajská služba odhalila, že Rusko naďalej zbrojí, aj keď teraz sa to snaží robiť menej okato. Po období mobilizácie a veľkého odlivu obyvateľstva by už prezident Putin zrejme ani nemal koho mobilizovať. Takýmto krokom sa preto radšej vyhýba, informuje Politico. Namiesto Kremľa to však robí niekto iný. Ruská vojenská súkromná spoločnosť Redut verbuje nových členov pod zámienkou dobrovoľníctva. Oslovila dokonca aj bývalých mužov Jevgeniho Prigožina. 

Kontrolovaní režimom

Celý proces sa má odohrávať pod dohľadom ruskej vojenskej rozviedky GRU, ktorá má okrem iného Redut aj financovať. Redut pritom nie je žiadnym nováčikom. Ako uvádzajú Briti, jeho členovia bol zapojení do bojov na východnej Ukrajine už vo februári 2022. malo ísť o lokality Doneck, Charkov a Kyjev. V Luhansku bojujú od spustenia ruskej invázie na Ukrajinu (24. február 2022).

"Vyzerá to tak, že kroky ministerstva obrany Ruskej federácie cez nábor 'dobrovoľníkov' prispel k tomu, že Rusko sa vyhlo ďalšiemu kolu nepopulárnej mobilizácie," uvádza britská tajná služba.  

História

Vojenská súkromná skupina Redut funguje od roku 2008, kedy ju založil bývalý agent KGB a ruský oligarcha Gennadij Timčenko. Vie sa o ňom, že s Putinom prechováva dlhodobo silné väzby. Timčenko je ruským magnátom v oblasti ťažby zemného plynu. Poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Gerasčenko uviedol, že občas sa mu hovorí aj "Putinova peňaženka". Redut má mať podľa britských zdrojov okolo 7-tisíc členov. Do popredia sa dostal po Prigožinovom pokuse o vzburu a pochod na Moskvu.  

Nič nie je potvrdené, ale prešli dva mesiace a severozápadne od Moskvy havarovalo súkromné lietadlo vodcu s Prigožinom aj vysokými predstaviteľmi tejto žoldnierskej skupiny. Všetci pri nešťastí zahynuli. Po smrti vodcu nechcel Putin dopustiť, aby s apo krajine pohybovali žoldnieri, ktorí prišli o svojho vodcu, preto vyhlásil, že členovia Wagnerovej skupiny môžu podpisovať nové zmluvy a zložiť prísahu vernosti Ruskej federácii. Stali sa z nich členovia Redutu. 

Wagnerovci bojovali v Sýriim na Ukrajine aj v Afrike. V každom konflikte, do ktorého vstúpili, hájili ruské záujmy. Za posledný rok mal Kremeľ poskytnúť Wagnerovej skupine v prepočte jednu miliardu dolárov (950 miliónov eur). 

Viac o téme: DobrovoľníciRuskoGRUVojna na UkrajineWagnerova skupinaRedut
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu