Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Motoristi, TU budete musieť dupnúť na brzdu! Zaviedli nové super radary, hrozia mastné pokuty: Nič neodpustia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

MAĎARSKO - V Rakúsku ich používajú už nejaký čas a do praxe ich zaviedli aj v susednom Maďarsku. Reč je o tzv. super radaroch, ktoré sú vybavené novou laserovou technológiou. Pri prekročení rýchlosti čo i len o kilometer môžete prísť o niekoľko stoviek eur.

archívne video

Hovorkyňa o mestskej polícií a radaroch (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V súčasnosti za prekročenú rýchlosť zaplatíte len v prípade, keď vás nameria a zastaví dopravná polícia, avšak prechádzajú na automatizované rozposielanie pokút, informuje portál tvnoviny.sk.  K prísnemu meraniu sa pre portál vyjadril aj odborník na automobilovú dopravu Václav Lipavský. „Pokutovanie za prekročenie rýchlosti o jeden kilometer za hodinu mi už pripadá dosť pritiahnuté za vlasy, pretože v zásade, či ide vodič 50, alebo 51 km/h, nejaký veľký rozdiel v brzdnej dráhe tam nie je,“ uviedol. Predtým tolerovali odchýlku tri kilometre za hodinu, s príchodom nových radarov to neplatí.

Nulová tolerancia bezpečnosť na cestách nerieši

Na nové pravidlá si zvykajú aj domáci vodiči, ktorí sa už učia dávať nohu dole z plynu. Súhlasia s tým, že za výraznejšie prekročenie rýchlosti sú pokuty v poriadku, no nové meranie vnímajú ako veľmi prísne.

„Toto v žiadnom prípade nijako nerieši bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Prekročenie rýchlosti o tri - štyri kilometre na hociktorom úseku pre bezpečnosť nič neznamená, ale odvádzanie pozornosti vodiča, ktorý by musel neustále sledovať tzv. tachometer, tak to oveľa viac ohrozuje bezpečnosť cestnej premávky,“ je presvedčený aj dopravný analytik Ján Bazovský.

Viac o téme: MeranieRadaryRýchlosťMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu