Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Egypt poslal sudánskej armáde bezpilotné lietadlá Bajraktar

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Amr Nabil)

CHARTÚM - Egypt údajne poskytol sudánskej armáde vojenské bezpilotné lietadlá na posilnenie v boji proti povstalcom zo zoskupenia Sily rýchlej podpory (RSF), uviedla v sobotu agentúra Reuters s odvolaním na denník The Wall Street Journal, ktorý informáciu priniesol.

 WSJ citoval nemenované bezpečnostné zdroje, podľa ktorých Káhira poslala armáde v Sudáne drony Bajraktar TB2 tureckej výroby ešte v septembri. Tieto zbrane by podľa denníka mohli potenciálne eskalovať konflikt medzi armádou a RSF.Hovorca egyptského ministerstva zahraničných vecí ani sudánska armáda sa k údajným dodávkam dronov dosiaľ nevyjadrila.

Boje v Sudáne
Zobraziť galériu (2)
Boje v Sudáne  (Zdroj: SITA/AP/Maheen S./Marwan Ali)

Boje v Sudáne vypukli 15. apríla medzi armádou a RSF po zlyhaní snáh o integráciu armády a tejto polovojenskej jednotky, ktorú vedie generál Muhammad Hamdán Daklú.Podľa odhadu neziskovej organizácie ACLED zahynulo v dôsledku bojov už približne 7500 ľudí a svoje domov opustilo vyše päť miliónov Sudáncov. OSN potvrdila už najmenej 5000 mŕtvych a vyše 12.000 zranených, skutočné počty sú však podľa odhadov aktivistov zrejme oveľa vyššie.

Spojené štáty americké uvalili koncom septembra sankcie na bývalého sudánskeho ministra zahraničných vecí Alího Kartího, ktorý podľa nich bráni ukončeniu ozbrojeného konfliktu v tejto africkej krajine.

Viac o téme: ArmádaEgyptSudánBezpilotné lietadlá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu