Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MIMORIADNE Útok nožom na škole vo Francúzsku: Zomrel učiteľ, ďalší ľudia sú zranení

Na zábere vidno útočníka s mužom, ktorý sa s ním rozpráva. Zobraziť galériu (2)
Na zábere vidno útočníka s mužom, ktorý sa s ním rozpráva. (Zdroj: Twitter)

PARÍŽ - Muž na strednej škole v severnom Francúzsku zaútočil nožom na niekoľko ľudí. Učiteľ zomrel a útočník je vo väzbe.

K incidentu došlo v piatok 13. októbra okolo 11:00. Podľa prvých správ BFMTV mal muž počas útoku na školu Gambetta v Arras v severnom Francúzsku kričať „Alláhu akhbar“. Zahynul učiteľ a ďalšie dve osoby utrpeli ťažké zranenia. Útočníka zatkla polícia. Vraj má čečenský pôvod mal by mať okolo 20 rokov. Zatknutý bol aj brat (17) údajného páchateľa. Údajným páchateľom je bývalý študent strednej školy Gambetta-Carnot. Muž vo veku 20 rokov sa narodil v Rusku. Je uvedený ako S.

archívne video

Dlhoročnému dílerovi heroínu dali bratislavskí policajti ráznu stopku (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Všetky školy v meste boli zatvorené. Policajné zložky sú v stave najvyššej pohotovosti, na mieste sa očakáva minister vnútra Gérald Darmanin.

Ako informovali noviny „Le Figaro“, páchateľ je údajne uvedený v spise pre radikalizovaných ľudí. Útočník už niekoľko týždňov vyvolával mimoriadne obavy bezpečnostných orgánov.

Zabitým je profesor literatúry, píše BFMTV. Agent zariadenia, ktorý utrpel niekoľko bodných rán, je v kritickom stave. Ďalší učiteľ je vo vážnom stave. Žiadni stredoškoláci sa nezranili.

Národná prokuratúra pre boj proti terorizmu práve začala vyšetrovanie, ktoré začalo vo veci „vraždy v súvislosti s teroristickým útokom“, „pokusu o vraždu v súvislosti s teroristickým útokom“ a „teroristického zločineckého spolčenia s cieľom prípravy zločinov ublíženia na zdraví osôb“.

Tento piatok teroristická skupina Hamas šírila výzvy na násilie voči Židom a židovským a izraelským inštitúciám. Zatiaľ nie je jasné, či útok s tým súvisí.

Na miesto mieri prezident Emmanuel Macron, minister školstva Gabriel Attal a Xavier Bertrand, prezident regiónu Hauts-de-France.

Na miesto okolo pol jednej podľa agentúry Reuters vyrazil francúzsky prezident Emmanuel Macron. V parlamente medzitým sústrasť "rodinám, školskej obci i národu" vyjadril Jean-Noël Barrot, vládny námestník pre telekomunikácie a prechod na digitálne technológie. Barrot tiež vzdal "hold hrdinstvu tým, ktorí podľa všetkého chceli sami zasiahnuť, aby zabránili tragédii".

Svedectvá študentov

Devätnásťročný študent Samuel, ktorý sa v čase útoku nachádzal v inej budove školského komplexu, krátko pred 13:00 novinárom opísal, že varovný poplach sa na škole rozoznel okolo 11:10. Študenti sa v súlade s inštrukciami s učiteľmi zavreli v triedach av telocvični.

S Libération hovorili aj žiaci, ktorí boli priamymi svedkami útoku. "Odchádzali sme z triedy do jedálne, keď sme videli, ako chlap s dvoma nožmi napadá učiteľa, ten na sebe mal krv. Snažil sa ho upokojiť a chrániť nás. Povedal nám, nech odídeme, veľmi sme tomu nerozumeli, ale bežali sme preč, " uviedol jeden z nich.

Na chodbách školy sa s útočníkom stretol aj učiteľ filozofie Martin Doussau: "Spýtal sa ma, či som učiteľ dejepisu, mám dojem, že ho hľadal. Zabarikádoval som sa a potom som už videl len príchod bezpečnostných zložiek a zatknutie".

Hoci úrady nepotvrdili, že išlo o nábožensky motivovaný útok, francúzska mimovládna organizácia Action Droits des Musulmans (Akcia práva moslimov) na svojom profile na sieti X incident odsúdila a vyjadrila "hlbokú sústrasť obetiam aj pedagogickému zboru".

Viac o téme: ObeťFrancúzskoútok nožomŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu