Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Prigožin zanechal po sebe obrovské bohatstvo, v závete ho odkázal konkrétnej osobe

Bývalý vodca Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin
Bývalý vodca Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin (Zdroj: SITA(Prigozhin Press Service via AP))

MOSKVA - Neubehli ani tri mesiace odkedy sa objavili správy o páde lietadla na ktorého palube bol aj šéf Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Jeho smrť mnohí spochybňovali. V čase tragédie sa mal dokonca údajne ukrývať v Afrike. Nič z podobných konšpirácii sa nepotvrdilo a Prigožin bol vyhlásený za mŕtveho. Teraz sa na svetlo sveta dostal jeho závet, ktorý odhalil, kto zdedí jeho bohatstvo.

archívne video

Prigožin na videu údajne sľubuje intenzívny výcvik bieloruskej armády (Zdroj: Telegram/Кепка Пригожина)

Jevgenij Prigožin bol bohatý vodca Wagnerovej skupiny. Riadil operácie a finančné toky týchto žoldnierov, ktorí bojujú v rôznych častiach sveta. V auguste zahynul pri páde lietadla, no objavený závet uvádza, kto teraz zdedí jeho bohatstvo. Ako informuje britský denník The Financial Times, na ruskej sociálnej sieti Telegram sa objavil dokument, ktorý má údajne odkrývať Prigožinov závet. Ten mal byť notársky overený už druhého marca tohto roku a teda má plnú právnu silu. 

O Prigožinovi sa vie, že mal tri deti. Boli nimi dve dcéry Polina a Veronika a syn Pavel. Dedičom jeho celého majetku má byť práve jeho jediný syn. "Všetok môj majetok... Rovnako ako majetok, ktorý môžem v budúcnosti získať, odkazujem Pavlovi Jevgeňjevičovi Prigožinovi," uvádza sa v dokumente. Ďalej sa tam uvádza, že Pavel (25) má zdediť 100 miliónov libier (116 miliónov eur), trojposchodový dom v Petrohrade, deväť akciových spoločností, akcie Concordu a cateringové impérium. Synovi mal podľa závetu zanechať aj žoldniersku skupinu Wagner Group. 

Veľké bohatstvo

Cateringová firma bežne získavala štátne zákazky a podľa správy Telegramu, údajne dlhuje asi 824 miliónov dolárov ruským predstaviteľom obrany, ktoré by sa Pavel snažil získať späť. Oficiálny čistý majetok Prigožina bol údajne len 146 miliónov dolárov, no podľa článku Nadácia proti korupcii ruského opozičného aktivistu Alexeja Navaľného ho odhaduje na približne 20 miliárd dolárov (19 miliárd eur).

Syn Pavel "hrá rôzne role v Prigožinových obchodných podnikoch, ktoré ťažia z jeho postavenia v rámci ruskej elity. Okrem toho má tiež skúsenosti s bojom s vagnerovcami v Sýrii", uviedol podľa citovaného zdroja Financial Times. 

Myslel na celú rodinu

Nie je jasné, či Jevgenij Prigožin zanechal niečo aj dcéram a manželke. V závete sa však píše, že Pavel musí "zaistiť dôstojnú existenciu" pre svoju matku, sestry aj babku, teda matku zosnulého Prigožina, ktorá má takisto právo na desať percent dedičstva. Pokiaľ Pavel zomrie alebo dedičstvo odmietne, tak má podľa dokumentu pripadnúť majetok zmieneným ženám a synovi Pavla.

Správy o údajnom závete prišli v ten istý deň, keď jeden americký think-tank poznamenal, že "prominentný kanál telegramu spojený s Wagnerom" oznámil, že Pavel prevzal velenie nad Wagnerovou skupinou pod vplyvom jej šéfa bezpečnostnej služby Michaila Vatanina a rokoval s ruskou národnou gardou o tom, aby súkromné sily znovu vstúpili do vojny na Ukrajine.

Viac o téme: MajetokZávetRuskoMoskvaWagnerova skupinaJevgenj PrigožinSyn Pavel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu