Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Brown trvá na sprísnení protiteroristických zákonov

Gordon Brown
Gordon Brown

LONDÝN - Britský premiér Gordon Brown trvá na sprísnení zákonov o boji proti terorizmu.

Navrhovaná legislatíva je nevyhnutná vzhľadom na nové teroristické hrozby, napísal Brown v príspevku, ktorý zverejnil v pondelok denník Times. Argumenty kritikov podľa ktorých sprísnená legislatíva neprimerane zasahuje do občianskych slobôd, označil za neopodstatnené.

Cieľom nových opatrené ja naopak chrániť slobodu všetkých občanov, napísal Brown. O návrhoch, ktoré okrem iného predlžujú väzbu osôb podozrivých z terorizmu, má britský parlament rokovať na budúci týždeň. Lehota, počas ktorej možno podozrivých extrémistov zadržiavať bez vznesenia obvinenia, sa má podľa vládneho návrhu predĺžiť zo súčasných 28 dní na 48 dní.

Vládnu iniciatívu kritizujú ochrancovia ľudských práv ako aj mnohí poslanci parlamentu a to aj z radov Brownovej Labouristickej strany. Britské úrady môžu podozrivých teroristov zadržiavať bez vznesenia obvinenia 28 dní na základe legislatívy, ktorú prijal parlament v novembri 2005.

Zákon pripravila vláda bývalého premiéra Tonyho Blaira po teroristických útokoch na dopravný systém v Londýne, ktoré si vyžiadali 52 ľudských životov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu