Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Brown pred voľbami sľubuje boj proti chudobe

Gordon Brown
Gordon Brown (Zdroj: ČTK)

LONDÝN - Britský premiér Gordon Brown v sobotu načrtol programovú platformu pred voľbami, ktoré pre neho budú predstavovať prvý test jeho politiky od nástupu do funkcie. Ministerský predseda prisľúbil bojovať proti chudobe detí a podporiť britskú ekonomiku otrasenú globálnou krízou v súvislosti s úvermi a dlžobami.

Brown prejde testom pri voľbách miestnych vlád v máji, pričom pôjde o prvé voľby, odkedy v júni vymenil na poste Tonyho Blaira. Pri prejave na zhromaždení v Birminghame Brown prisľúbil zvýšiť životný štandard chudobných rodín. "Chudoba detí je jazvou, ktorá ponižuje Britániu," povedal Brown delegátom.

"Ak dovolíme, aby bol čo i len jeden život degradovaný či vykoľajený následkom chudoby v detstve, predstavuje to cenu, ktorú nemožno nikdy v plnej výške zaplatiť." Niektorí členovia Labouristickej strany dúfajú, že Brown by mohol v rámci rozpočtu, ktorý bude zverejnený 12. marca, schváliť zníženie daní pre najchudobnejšie rodiny. Brown v sobotu ďalej vyhlásil, že "najbližšie týždne sa (vláda) pohne smerom k cieľu" s cieľom zlikvidovať detskú chudobu.

Brownovi labouristi v komunálnych voľbách minulý rok v máji výrazne neuspeli, keďže stratili kontrolu nad šiestimi radami a taktiež prišli o 237 miest v týchto zastupiteľstvách (tzv. councils). Výsledky sa vnímali ako "pokarhanie" Blaira počas jeho posledných dní v úrade. Brown bude tento rok čeliť ďalším voľbám do rád v Anglicku a Walese. Vo voľbách pôjde aj o post londýnskeho starostu. Ďalšie celoštátne voľby sa majú konať buď v roku 2009, alebo v roku 2010.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu