Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Prvé slová rodiny po vyzbieraní neuveriteľnej čiastky: Zachránili ste nám vnúčika, milujem vás, odkázala Martinkova babka!

(Zdroj: Instagram Z.P.)

PRAHA – Pre niekoho obyčajný utorok, no pre malého Martinka neuveriteľný zázrak. Chlapček, ktorý trpí veľmi vzácnym ochorením, chytil za srdce nielen český, ale aj slovenský národ. Jeho podporovatelia mu poslali na liečbu na transparentný účet 100 miliónov korún českých.

Utorok 26. septembra sa pre rodinu malého Martinka navždy zapíše ako deň zlomu. Práve dnes sa im podarilo prekročiť na transparentnom účte na pomoc pre malého Martinka astronomickú sumu 100 miliónov korún českých. České média dokonca oznámili, že podporovateľov bolo toľko, že stránka zbierky nezvládla nápor a na určitú dobu bola nedostupná.

Syndrómom AADC trpí na celom svete iba 120 ľudí. Jedným z nich je malý Martinko z Českej republiky. Bojuje s najťažšou formou tohto genetického ochorenia, ktoré u pacienta ovplyvňuje metabolizmus neutransmiterov v mozgu. „Bez našej pomoci neudrží ani hlavu vzpriamene. Z ničoho nič začne vracať, nadmerne sa potí, máva svalové kŕče podobné epileptickým záchvatom a tiež má výrazne oslabený prehĺtací reflex,“ uviedol detaily ochorenia u malého Martinka jeho otec Tomáš Zatloukal. Časť stravy tak chlapcovi končí v pľúcach, má problémy s dýchaním a trpí infekciami.

Diskusia žiakov s ministrom školstva Danielom Bútorom a viacerými mobilizačnými iniciatívami, na tému (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Jediným riešením sa tak pre nich stala génová terapia, ktorá je však mimoriadne drahá. Rozhodli sa preto založiť zbierku, vďaka ktorej im behom piatich dní pristálo na účte 100 miliónov českých korún, aj vďaka propagácii jeho príbehu známymi osobnosťami. Prvé slová na ktoré sa otec malého Martinka zmohol, bola len vďaka z celého srdca. „Ako môže človek poďakovať 200 tisícom ľudí, ktorí nám poslali 100 miliónov korún a takmer celú čiastku behom piatich dní?,“ napísal Tomáš Zatloukal. „Neskutočné sa stalo realitou, o tomto sa nám ani nesnívalo v najdivokejších snoch. Martinkova šanca na život sa vďaka vám všetkým môže stať skutočnosťou,“ dodal.

Obrovskú radosť neskrývala ani babka malého Martinka. „Nemám slov. Všetkým úžasným ľuďom patrí veľká poklona a vďaka. Zachránili ste mi vnúčika. Všetkých vás milujem,“ napísala na sociálnych sieťach Martinkova babka Ivana Zatloukalová. Mimoriadne príjemnú správu im oznámila aj Finančná správa ČR. Tá uviedla, že príjmy z finančnej zbierky budú oslobodené od dane z príjmov a tak rodičom stačí príjem oznámiť finančnej správe, pod ktorú patria.

Viac o téme: Verejná zbierkaČeská republikaMartinko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu