Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VOJNA na Ukrajine Deň päťstosedemdesiaty druhý (16. septembra 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Jednu obeť si vyžiadalo údajné ukrajinské ostreľovanie, ktoré v sobotu zasiahlo ruskú dedinu v oblasti hraničiacej s Ukrajinou. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ruské úrady. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 568

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 568 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Rusko stiahlo svoju armádu od hraníc s Nórskom, uviedol náčelník nórskeho generálneho štábu.

21:30 Rumunské združenie farmárov žiada krajinu, aby po zrušení obmedzení EÚ zakázala dovoz obilia z Ukrajiny.

20:30 Gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt na sieti Telegram uviedol, že tamojšia dedina Plechovo bola ostreľovaná z územia Ukrajiny. Zahynul pri tom tridsaťročný muž, ktorý utrpel zranenia šrapnelom.Ostreľovanie poškodilo aj viacero domov v tejto obci, ktorá sa nachádza len niekoľko kilometrov od ukrajinských hraníc. Gubernátorovo tvrdenie nebolo možné nezávisle overiť.Ukrajinskí predstavitelia sa zvyčajne nevyjadrujú k tomu, kto stojí za opakovanými útokmi na oblasti Ruska ležiace v blízkosti hraníc Ukrajiny, voči ktorej Moskva už 570 dní vedie masívnu vojenskú agresiu.

20:00 Tri veľké ruské výsadkové lode boli presunuté z Čierneho mora do Azovského mora.

19:30 Na Kryme bola potopená loď „Ibrahim-Yakim“ vyhodená do vzduchu.

19:00 Traja ľudia zahynuli pri výbuchu granátu na dvore domu pri Voroneži.

18:30 Dočasným koridorom prešli do ukrajinských prístavov prvé plavidlá.

18:00 Rusko minulo za rok a pol na vojnu s Ukrajinou približne 167,3 miliardy dolárov.

17:30 Neďaleko Kyjeva došlo k rozsiahlej nehode.

17:00 Do ukrajinských čiernomorských prístavov mieria prvé dve nákladné lode s cieľom naložiť obilie pre africké a ázijské štáty. S odvolaním sa na podpredsedu ukrajinskej vlády Olexandra Kubrakova o tom informuje agentúra AFP.Kyjev v auguste oznámil vytvorenie dočasného humanitárneho koridoru v Čiernom mori so zámerom obísť ruskú námornú blokádu, ktorá pretrváva od 17. júla, keď od tzv. čiernomorskej obilnej iniciatívy jednostranne odstúpilo Rusko.

16:30 Severné Macedónsko nariadilo vyhostenie troch ruských diplomatov, oznámilo v sobotu severomacedónske ministerstvo zahraničných vecí. Ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že 12. septembra si predvolalo ruského veľvyslanca v Skopje Sergeja Bazdnikina a informovalo ho, že troch ruských diplomatov vyhlásilo za nežiaduce osoby a musia opustiť krajinu.

16:00 Ruské ministerstvo obrany v sobotu poprelo, že ukrajinské sily dobyli obec Andrijivka na frontovej línii v blízkosti mesta Bachmut v Doneckej oblasti. "Nepriateľ sa nevzdal plánov na dobytie Artemivsku (ruský názov pre Bachmut) a pokračoval v útočných operáciách... neúspešne sa pokúšal vytlačiť ruské jednotky z Kliščivky a Andrijivky," uviedol ruský rezort obrany vo vyhlásení.

15:30 Severokórejský vodca Kim Čong-un navštevuje balet „Šípková Ruženka“ v Prímorskom divadle Mariinského divadla vo Vladivostoku.

15:00 Poľsko od 17. septembra zakazuje vjazd do krajiny autám registrovaným v Rusku.

14:30 Bitka o Andriivku, ktorej oslobodenie včera oznámil generálny štáb AFU.

14:00 Ruské nadzvukové strategické bombardéry Tu-160 dostali nové riadené strely Kh-BD, uviedol ruský minister obrany Šojgu.

13:52 Východné krídlo Európy Ukrajinu vždy podporovalo a nemyslíme si, že sa to po voľbách, ktoré sa v tamojších krajinách budú konať, nejako zásadne zmení. Na stretnutí s novinármi v Bruseli to v piatok večer uviedla podpredsedníčka ukrajinskej vlády Olha Stefanišynová. Reagovala tak na otázku, či Kyjev neočakáva oslabenie podpory Ukrajiny po blížiacich sa voľbách na Slovensku a v Poľsku.

12:37 Rusko pravdepodobne opäť zaútočí na ukrajinskú infraštruktúru a elektrickú sieť počas nadchádzajúcej zimy, uviedlo v sobotu britské ministerstvo obrany v najnovšom vyjadrení k vojne na Ukrajine. TASR informuje podľa agentúry DPA a denníka The Guardian.

12:13 Európska komisia obhajuje svoje rozhodnutie nepredĺžiť zákaz dovozu ukrajinského obilia do krajín Európskej únie susediacich s Ukrajinou. Podpredseda únijnej exekutívy Valdis Dombrovskis dnes vyhlásil, že pominuli mimoriadne podmienky, ktoré zákaz platný do piatku ospravedlňovali. Maďarsko, Poľsko a Slovensko však oznámili zavedenie vlastných reštrikcií.

11:22 Líder KĽDR Kim Čong-un dnes pri svojom piatom dni návštevy Ruska absolvoval prehliadku vojenského vybavenia na základniach ruského ďalekého východu. Ruský minister obrany Sergej Šojgu mu v okolí mesta Vladivostok predviedol bombardéry schopné niesť jadrové zbrane, nadzvukové strely či fregatu Maršál Šapošnikov. Informovali o tom tlačové agentúry.

10:20 Ukrajinská armáda postúpila na niektorých miestach južného frontu o tri až štyri kilometre, uviedla dnes podľa agentúry Unian hovorkyňa južného zoskupenia ukrajinských síl Natalija Humenjuková. Situácia na bojisku však podľa nej zostáva napätá.

9:06 Východné krídlo Európy Ukrajinu vždy podporovalo a nemyslíme si, že sa to po voľbách, ktoré sa v tamojších krajinách budú konať, nejako zásadne zmení. Na stretnutí s novinármi v Bruseli to v piatok večer uviedla podpredsedníčka ukrajinskej vlády Olha Stefanišynová. Reagovala tak na otázku, či Kyjev neočakáva oslabenie podpory Ukrajiny po blížiacich sa voľbách na Slovensku a v Poľsku.

8:15 Čečenský vodca a spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina Ramzan Kadyrov je údajne v kritickom stave v nemocnici, informoval v piatok portál The New York Post s odvolaním sa na zdroje ukrajinských tajných služieb.

8:00 Desaťtisíce židovských pútnikov z celého sveta sa v piatok zhromaždili v ukrajinskom meste Umaň v Čerkaskej oblasti napriek varovaniam, aby necestovali v dôsledku hrozieb súvisiacich s ruskou vojenskou inváziou, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

7:15 Skupina ekonomicky vyspelých krajín G7 sa chystá v priebehu niekoľkých najbližších týždňov oznámiť embargo na dovoz ruských diamantov. Uviedol to podľa agentúry Reuters nemenovaný predstaviteľ belgickej vlády. Cieľom tohto opatrenia je obmedziť schopnosť Ruska financovať vojnu na Ukrajine.

6:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakcii na rozhodnutie Európskej komisie (EK) nepredĺžiť embargo na štyri kategórie ukrajinských poľnohospodárskych produktov, uviedol, že krok Bruselu víta ako "príklad skutočnej jednoty a dôvery" medzi Kyjevom a EÚ. Informuje TASR na základe správy agentúry AFP a televízie Sky News.

Dovoz z ukrajinských agrokomodít zakázalo aj Maďarsko

Maďarská vláda v piatok oznámila, že zachová v platnosti obmedzenia dovozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny napriek rozhodnutiu Európskej komisie (EK) o ukončení zákazu. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP. 

"Maďarsko uzavrie svoje hranice pre 24 ukrajinských produktov," uviedol maďarský minister poľnohospodárstva István Nagy na sociálnej sieti. Dosiaľ bol zákaz obmedzený na štyri agrokomodity. Zámerom tohto kroku je ochrana záujmov maďarských poľnohospodárov, doplnil minister s tým, že zahŕňať bude "obilie, repkové a slnečnicové semená, múku, jedlý olej, med, určité druhy mäsa a vajcia". Zákaz dovozu štyroch komodít z Ukrajiny, a to pšenice, kukurice, repky a slnečnicových semien, v piatok večer predĺžila aj slovenská vláda. Platiť bude do konca roka, vyplýva zo stanoviska premiéra Ľudovíta Ódora.

Zavedenie národného zákazu dovozu ukrajinských agrokomodít predtým oznámilo tiež Poľsko. V prípade všetkých troch krajín sa zákazy týkajú len vnútroštátneho dovozu, nie tranzitu na ďalšie trhy, dopĺňa agentúra Reuters. Bulharsko vo štvrtok oznámilo, že zákaz nepredĺži. Rumunsko avizovalo, že sa bude riadiť stanoviskom EK, no tamojší poľnohospodári pohrozili štrajkami v prípade nepredĺženia zákazu. EK v máji zaviedla dočasné embargo na dovoz štyroch ukrajinských agrokomodít, a to pšenice, kukurice, repky a slnečnice. Cieľom bolo zastaviť narušovanie trhu v členských štátoch EÚ susediacich s Ukrajinou – v Bulharsku, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku a na Slovensku.

V piatok večer eurokomisia oznámila, že platnosť embarga vyprší podľa plánu koncom dňa. Po analýze údajov týkajúcich sa vplyvu vývozu týchto agrokomodít z Ukrajiny na trh EÚ totiž dospela k záveru, že narušenia trhu v týchto piatich členských štátoch boli odstránené. Ukrajina podľa EK zároveň súhlasila, že do 30 dní zavedie konkrétne zákonné opatrenia vrátane systému vývozných licencií, aby sa predišlo nárastu množstva obilnín v krajinách EÚ.

Viac o téme: BojeRuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu