Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ničivé povodne v meste Darna si vyžiadali už viac ako 10-tisíc obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Libya Almasar TV)

TRIPOLIS - Na 11.300 vzrástol počet obetí ničivých povodní v meste Darna na východe Líbye. Uviedla to vo štvrtok líbyjská pobočka Červeného polmesiaca.

Rozsiahle povodne v prístavnom meste Darna spôsobila búrka Daniel, ktorá sa východnou časťou Líbye prehnala v nedeľu. V dôsledku búrky sa tam pretrhli dve neďaleké priehrady a záplavy zničili štvrtinu mesta Darna. Miestne úrady predtým potvrdili približne 5500 úmrtí.Podľa líbyjského Červeného polmesiaca je v meste naďalej nezvestných 10.100 ľudí. Záplavy pripravili o strechu nad hlavou najmenej 30.000 obyvateľov, tvrdí Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

Svetová meteorologická organizácia (WMO) vo štvrtok upozornila, že väčšine úmrtí spôsobených ničivými záplavami v Líbyi sa dalo zabrániť, ak by tamojšie systémy včasného varovania a krízového riadenia fungovali správne.S lepšie fungujúcou koordináciou "mohli (úrady) vydať výstrahy a orgány krízového riadenia by boli schopné vykonať evakuáciu ľudí," uviedol generálny tajomník WMO Petteri Taalas novinárom v Ženeve. Ak by došlo k zmienenej evakuácii, počet obetí by bol podľa neho oveľa nižší.

Viac o téme: PovodneObeteLýbiaDarna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu