Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Šokujúca výzva hasičov na dovolenkovom ostrove: Ľudia si majú sami hasiť požiare, chýba personál

Ostrov Sylt Zobraziť galériu (2)
Ostrov Sylt (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Hasičský zbor Hörnum na nemeckom dovolenkovom ostrove Sylt má nedostatok personálu. Domácich aj návštevníkov šokovala prednedávnom informačná tabuľa, podľa ktorej si majú postihnutí požiare hasiť sami.

Hasičský zbor Hörnum vyzval na plagáte obyvateľov a návštevníkov ostrova Sylt, aby požiare hasili sami. „Nemáme žiadnych zamestnancov,“ hovorí tabuľa umiestnená v areáli dobrovoľných hasičov. V prípade požiaru by mali postihnutí najskôr "zobrať kľúč od obecnej kancelárie, potom obozretne prísť na miesto a začať požiar sami hasiť". Nakoniec im hasičský zbor poprial veľa úspechov. 

archívne video

Veľký požiar v okolí bratislavského letiska (Zdroj: Topky/Maarty)

Tabuľa pravdepodobne mnohých ľudí zmiatla a vystrašila. Veď len veľmi málo ľudí niekedy hasilo veľký požiar a nemá znalosti ani odvahu zachrániť svoj horiaci majetok. Ale ako šéf hasičov Dieter Mordhorst vysvetľuje v rozhovore pre Bild, nič nie je až také zlé. „V prípade núdze prídeme my z hasičského zboru. Mysleli sme to ironicky,“ hovorí.

Faktom ale je, že tamojší hasiči nemajú dosť ľudí. V súčasnosti pracujú ako hasiči 28 žien a mužov, no v skutočnosti by ich malo byť 37. „Každý rok máme okolo 170 misií. Počas poslednej misie som mal na mieste päť kamarátov. Príliš málo!“ hovorí Mordhorst.

Šokujúca výzva hasičov na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Šesťdesiatnik vzápätí vysvetľuje dôvody nedostatku personálu: Na dovolenkovom ostrove nie je takmer žiadne dostupné bývanie. Zamestnávatelia by navyše museli viac povzbudzovať svojich zamestnancov, aby sa aktívne zapojili do činnosti dobrovoľných hasičov. Tento problém si uvedomuje aj starosta obce Hörnum Udo Hanrieder. "Musíme prijať preventívne opatrenia," hovorí pre "Bild". Hasiči sú stále schopní zasiahnuť. "Budúcnosť však vyzerá náročne."


 

Viac o téme: PožiarHasičiNemeckoSylt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu