Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tragický útok na dvojičky: Po 22 rokoch sa podarilo identifikovať ďalšie dve obete

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

NEW YORK - Dvadsaťdva rokov po džihádistických útokoch na Spojené štáty z 11. septembra 2001 boli pomocou analýzy DNA identifikované pozostatky dvoch ďalších ľudí, ktorí zahynuli pri zrútení Svetového obchodného centra (WTC) v New Yorku. Informovala o tom v sobotu tlačová agentúra AFP.

Totožnosť týchto dvoch obetí, muža a ženy, úrady na žiadosť ich rodín nezverejnili. Počet obetí, ktorých pozostatky boli identifikované, sa tak zvýšil na 1649 z celkového počtu 2753 obetí, ktoré zomreli, keď komando medzinárodnej teroristickej siete al-Káida narazilo dvoma unesenými civilnými lietadlami do tzv. dvojičiek, uviedol starosta New Yorku Eric Adams.

archívne video

WTC - 11. september (1)

"Dúfame, že tieto nové identifikácie prinesú rodinám obetí určitú útechu. Pokračujúce úsilie Úradu hlavného súdneho lekára mesta New York (OCME) svedčí o neochvejnom odhodlaní mesta spojiť všetky obete WTC s ich blízkymi," dodal. Pokrok v identifikácii 1104 obetí je však "mučivo" pomalý. Dve predchádzajúce identifikácie sa uskutočnili v roku 2021.

Keď sa južná a potom aj severná veža WTC s ohlušujúcim rachotom zrútili a na ulice Manhattanu pod nimi sa zniesla záplava ohňa, dusivého sivého prachu a pokrútenej ocele, násilie bolo také extrémne, že po stovkách nezvestných sa nenašli žiadne identifikovateľné stopy. Tieto dve najnovšie identifikácie boli možné vďaka použitiu "technológie sekvenovania novej generácie, ktorá je citlivejšia a rýchlejšia ako konvenčné techniky DNA", uvádza sa vo vyhlásení OCME. Pozostatky muža a ženy boli nájdené už pred rokmi.

Útoky z roku 2001 si pripomínajú každý rok

Útoky z roku 2001 sa v New Yorku pripomínajú každý rok 11. septembra; rovnako tomu bude i v pondelok. Devätnásť džihádistov, väčšinou zo Saudskej Arábie, unieslo štyri lietadlá. Okrem dvoch, ktoré zničili WTC, tretie lietadlo narazilo do Pentagónu neďaleko Washingtonu a spôsobilo veľké škody. Štvrté sa zrútilo na poli v Shanksville v Pensylvánii po tom, ako sa cestujúci a posádka vzopreli únoscom. Teroristické útoky na Spojené štáty z 11. septembra 2001 si vyžiadali dovedna 2977 obetí.

Viac o téme: Obeteútok New YorkWTCDvojičky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu