Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šok v ruskej televízii! Propagandistka Simonjanová vztýčila bielu vlajku: Putin vždy hovoril len o Donbase

Ruská propagandistka Margarita Simonjanová (43) Zobraziť galériu (2)
Ruská propagandistka Margarita Simonjanová (43) (Zdroj: Twitter/Natalka)

MOSKVA – V ruskej štátnej televízii sa od začiatku invázie na Ukrajinu objavovali slová nádeje, väčšieho vplyvu a dokonca obsadenia niektorých európskych krajín. Dnes je však situácia, zdá sa, diametrálne iná. Rusko už ani nehovorí o obsadení svojho úhlavného nepriateľa a dokonca sa má vracať k podmienkam z roku 2014.

archívne video

Trosky, zničené budovy a množstvo práce: Šokujúce zábery po bombardovaní Charkova! (Zdroj: FB / ДСНС України)

Po sérii vyhlásení, ktorými sa propagandisti Kremľa vyhrážali celému západnému svetu, ako obsadia aj bývalé krajiny ZSSR a pod., sa teraz už zdá, že výrazne ustúpili od svojich megalomanských cieľov. Boli to výroky, ktoré hovorili o obsadení a útoku na ČR, Nemecko, Slovenskú republiku či Poľsko. Po roku a pol trvajúcej vojne na Ukrajine predniesla kremeľská propagandistka Margarita Simonjanová (43) príhovor, kde vysvetlila, že Rusku išlo vždy len o Donbas. 

"Cieľom špeciálnej vojenskej operácie bolo vždy len historické ruské územie Donbasu," začala argumentovať Simonjanová počas vysielania v utorok 5. septembra. "Prezident Putin nič nezmenil. Z geografického hľadiska išlo vždy len o Donbas. Záporožie alebo Mykolajiv medzi týmito cieľmi neboli. To Ukrajina neustále kvíli o Kryme...V súčasnej dobe bude naším plánom vybudovať obranný systém na nových teritóriách. Na protiofenzívu budeme pripravení," pokračovala podporovateľka Putinovho režimu. 

Keby Putin postupoval podľa týchto vyjadrení, neanektoval by aj Záporožie a Cherson, ktoré nie sú súčasťou regiónu Donbas. Simonjanová spomenula aj Odesu v tom zmysle, že Rusi sa ju nechystajú obsadiť, "aj keď z historického hľadiska ide o ruské mesto založené Potemkinom". 

Kontrast so skutkami 

Ruské velenie po roku a pol zmenilo podľa nej stratégiu boja a ustupuje z dôvodu, aby nevznikli ešte väčšie straty na životoch. "To Ukrajinci ženú svojich vojakov na mínové polia. Prezident Putin nariadil Stratégiu zamedzenia zbytočných strát, pretože mu záleží na ľuďoch," tvrdila. Boli to ale Rusi, ktorí začali po spustení invázie s bombardovaním ukrajinských miest. Z dostupných záberov bolo jasne vidieť, že cieľmi boli aj civilisti a ich príbytky. 

Šok v ruskej televízii!
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Evgeniy Maloletka)

Zmena rétoriky 

Simonjanová sa rozhodla pre nový prístup. V minulosti totiž práve ona hlásila, že invázia na celom území Ukrajiny je ten správny krok, bola za použitie jadrových zbraní proti Ukrajincom a označovala ich za nacistov. Dnes to však vyzerá. Rusov akoby pripravovala, že vojna na Ukrajine sa neskončí podľa prvotných cieľov Kremľa. 

Viac o téme: PropagandaHlásateľkaRuskoRTDonbasVojna na UkrajineMargarita SimonjanováRussia Today
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu