Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VOJNA na Ukrajine Deň päťstošesťdesiaty tretí (7. septembra 2023)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (4)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: TASR/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

KYJEV - Nový ukrajinský minister obrany Rustem Umerov musí vybudovať dôveru v prijímané rozhodnutia a jeho prioritou musia byť aj vojaci, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informujeme podľa štvrtkovej správy televízie CNN.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 560

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 560 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:20 Ruský súd v sibírskom meste Abakan, správnom stredisku autonómnej Chakaskej republiky, odsúdil na päť rokov a šesť mesiacov vo väzenskom tábore miestneho novinára Michaila Afanasjeva za články o 11 príslušníkoch policajnej pohotovostnej jednotky, ktorí odmietli odísť do vojny proti Ukrajine. Sedemdesiatštyriročný Afanasjev sa stal prvým ruským novinárom odsúdeným za šírenie lživých informácií o vojne "s využitím služobného postavenia", napísal dnes na svojom ruskojazyčnom webe server BBC News.

21:03 Dron zaútočil na územie závodu mikroelektroniky „Kremniy EL“ v Brjansku. V dôsledku útoku došlo k požiaru jednej z budov.

20:56 Ukrajinský protikorupčný úrad v utorok obvinil oligarchu Ihora Kolomojského zo sprenevery financií z banky, ktorú pomáhal založiť. Obvinenie prišlo iba niekoľko dní po tom, ako bol oligarcha vzatý do väzby pre obvinenia z podvodu a legalizácie majetku získaného trestnou činnosťou, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

20:04 Britský premiér Rishi Sunak vo štvrtkovom telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským "vyzdvihol ukrajinské ozbrojené sily za ich pokračujúci pokrok na bojisku" v rámci protiofenzívy, ktorú spustili pred troma mesiacmi. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry DPA, odvolávajúcej sa na vyhlásenie úradu britského premiéra.

19:57 Žena podpálila vojenský náborový úrad v Petrohrade. Po založení ohňa začala hádzať kamene do okna budovy. Bola zadržaná.

19:38 Ženy s lekárskym alebo farmaceutickým vzdelaním sa musia od 1. októbra zaregistrovať na vojenských úradoch, povedal Fedir Venislavskyi, zástupca prezidenta Volodymyra Zelenského v parlamente.

18:58 Ak Severná Kórea začne dodávať zbrane Moskve, ktorá ich použije vo vojne na Ukrajine, bude to "obrovská chyba". Podľa agentúry Reuters to dnes vyhlásila americká viceprezidentka Kamala Harrisová, ktorá je teraz na summite združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v Jakarte.

17:53 Rakúsko nevydá na Ukrajinu mužov v brannom veku.

16:47 Americká rozviedka verí, že ukrajinské ozbrojené sily prelomia obranu Ruska do konca roka.

16:26 Ruský generál Konstantin Ogijenko, ktorý velil 1. armáde protivzdušnej obrany zvláštneho určenia brániacej Moskvu pred vzdušnými útokmi, je vo vyšetrovacej väzbe kvôli podozreniu z prijatia úplatku. V prípade odsúdenia hrozí generálovi až 15 rokov za mrežami, napísala štátna agentúra TASS.

16:14 Spojené štáty a Británia uvalili vo štvrtok sankcie na ďalších 11 členov ruskej hackerskej skupiny Trickbot, pričom USA zároveň obvinili deväť ďalších osôb z napojenia na machinácie tejto skupiny so škodlivými softvérmi typu malware či ransomware. Oznámilo to americké ministerstvo financií, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

15:44 Rusko presúva jednotky na južnú frontovú líniu, aby posilnilo obranu. Rusko premiestňuje svoje jednotky na južnú frontovú líniu z iných sektorov, keďže ukrajinské sily pokračujú v postupe v Záporožskej oblasti, uviedol predstaviteľ Národnej gardy.

14:18 Ukrajina už začala využívať na vývoz svojho obilia a ďalších poľnohospodárskych produktov prístavy v Chorvátsku. Informovala o tom podľa agentúry Reuters vicepremiérka Julija Sviridenková. Ďalšia alternatívna trasa má Kyjevu pomôcť s exportom po tom, ako Rusko v lete odstúpilo od obilnej dohody, ktorá umožňovala bezpečný transport obilia cez Čierne more.

14:11 Zábery nočného požiaru v jednom z prístavov Odeského regiónu spôsobeného útokom ruského bezpilotného lietadla.

13:51 Kremeľ vo štvrtok kritizoval plánované spoločné vojenské cvičenie Arménska a Spojených štátov. Podľa Moskvy to môže zhoršiť už tak nestabilnú situáciu v regióne južného Kaukazu. TASR prevzala správu z agentúr AFP a Reuters.

13:36 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok navštívil zariadenie ukrajinskej pohraničnej stráže na predmestí Kyjeva. TASR o tom informuje na základe jeho vyjadrení na sociálnej sieti a správy stanice Sky News.

12:18 Rozhodnutie Spojených štátov poskytnúť Ukrajine muníciu obsahujúcu ochudobnený urán je "zlou správou," vyhlásil vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Zároveň odsúdil rozhodnutie USA previesť Ukrajine zmrazené majetky ruských oligarchov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

11:35 Ukrajinským silám sa podarilo preraziť cez ruskú obranu a v rámci svojho protiútoku dosahujú pokrok, vyhlásil vo štvrtok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

10:53 Ruské útoky na ukrajinské prístavy na Dunaji spomalia vývoz obilia, je preto potrebné posilniť iné trasy. Uviedol to v stredu večer rumunský prezident Klaus Iohannis, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

9:48 Ruská protivzdušná obrana v noci na dnes zneškodnila tri ukrajinské drony smerujúce na ciele v Ruskej federácii, oznámilo dnes podľa agentúry TASS ministerstvo obrany v Moskve. Jeden stroj bol podľa neho zostrelený v Moskovskej a ďalšie dva v Rostovskej oblasti na juhu krajiny. Neskôr ruské úrady informovali o zostrelení bezpilotného lietadla nad Brjanskom.

9:05 Ruský útok drony Šáhed v noci na dnes poničil prístavnú infraštruktúru, obilné sily a administratívne budovy v okrese Izmajil na juhozápade Ukrajiny. Jeden človek bol pri útoku zranený, oznámil dnes gubernátor Odeskej oblasti, pod ktorú Izmajil spadá, Oleh Kiper na komunikačnej službe Telegram.

7:44 Ruský dronový útok poškodil prístavnú infraštruktúru, silo s obilím a administratívnu budovu v okrese Izmajil v juhoukrajinskej Odeskej oblasti. Vo štvrtok to uviedol tamojší gubernátor Oleh Kiper, informuje TASR podľa správ agentúr Reuters a AFP.

7:07 Viacero výbuchov hlásili v noci na dnes v meste Rostov nad Donom, v ktorom sa nachádza veliteľstvo južného vojenského okruhu ruskej armády. Podľa gubernátora Rostovskej oblasti Vasilija Golubeva na mesto zaútočili dva ukrajinské drony, ktoré zostrelila protivzdušná obrana.

6:00 Rusko, ktoré už vyše 560 dní vedie masívnu vojenskú agresiu voči Ukrajine, odsúdilo avizovaný zámer Spojených štátov dodať Kyjevu muníciu obsahujúcu ochudobnený urán. Podľa ruského veľvyslanectva vo Washingtone ide o prejav "nehumánnosti," informujeme o tom na základe správy agentúry AFP.

Na parížskej olympiáde nesmie byť v čase vojny ruská vlajka

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyjadril v stredu presvedčenie, že na budúcoročných olympijských hrách v Paríži sa nesmie objaviť vlajka Ruska ako štátu, ktorý pácha vojnové zločiny na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Napriek prebiehajúcej ruskej invázii na Ukrajine Medzinárodný olympijský výbor (MOV) odporučil, aby ruskí i bieloruskí športovci mohli súťažiť na medzinárodných súťažiach. Avšak len za predpokladu, že splnia stanovené podmienky vrátane súťaženia pod neutrálnou vlajkou, ako aj preukázania toho, že aktívne nepodporujú vojnu na Ukrajine.

"Dúfam, že ide o svedomité rozhodnutie olympijského sveta. Nie je ale to hostiteľský štát, ktorý by mal rozhodovať o tom, čo má robiť MOV. (Prezidentovi výboru) Thomasovi Bachovi plne dôverujem," povedal francúzsky prezident. "Samozrejme, že na olympijských hrách v Paríži nemôže byť ruská vlajka, myslím, že v tom je zhoda. Pre Rusko ako krajinu nie je (na olympiáde) miesto v čase, keď pácha vojnové zločiny, keď deportuje deti," skonštatoval Macron.

V rozhovore pre francúzsky športový denník L'Équipe sa Macron zamýšľal aj nad tým, ako rozlišovať medzi ruskými športovcami, ktorí sú komplicmi súčasného ruského režimu a tými, ktorí sú jeho obeťami. Podľa jeho slov musí MOV v tomto smere prijať také rozhodnutie, ktoré bude spravodlivé a zrozumiteľné pre Ukrajincov. "To je rovnováha, ktorú budeme musieť dosiahnuť," poznamenal. Olympijské hry v Paríži sa budú konať od 26. júla do 11. augusta 2024.

Blinken oznámil novú pomoc Ukrajine v hodnote vyše miliardy dolárov

"Dnes oznamujeme novú pomoc v celkovej hodnote vyše jednej miliardy dolárov... To zahŕňa novú vojenskú a civilnú bezpečnostnú pomoc vo výške 665,5 milióna dolárov," povedal Blinken na spoločnej tlačovej konferencii so svojím ukrajinským rezortným partnerom Dmytrom Kulebom.

Volodymyr Zelenskyj a Antony Blinken
Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj a Antony Blinken  (Zdroj: SITA/Brendan Smialowski/Pool via AP)

Podľa denníka The Guardian nový balík pomoci zahŕňa dodávky zbraní v hodnote 175 miliónov dolárov, medzi ktorými bude po prvý raz aj kontroverzne vnímaná munícia obsahujúca ochudobnený urán. Pôjde o muníciu kalibru 120 milimetrov určenú pre americké tanky typu M1 Abrams, ktoré Kyjevu už predtým prisľúbil Washington. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu Spojené štáty vynaložili na pomoc Ukrajine už vyše 43,2 miliardy dolárov vrátane novoohláseného balíka.

Ukrajina spustila v júni svoju dlho očakávanú protiofenzívu, do ktorej nasadila aj zbrane poskytnuté západnými spojencami. Ozývajú sa pritom aj kritické hlasy, ktoré poukazujú na údajne pomalý postup ofenzívy a zatiaľ len malé územné zisky. Blinken počas vopred neohlásenej návštevy Kyjeva uviedol, že Washington "zmaximalizuje" svoje snahy na podporu Ukrajiny, ktorá podľa neho už v rámci protiofenzívy dosiahla významný pokrok.

Kuleba s Blinkenom sa v stredu spoločne zastavili aj v kyjevskej reštaurácií rýchleho občerstvenia McDonald's, kde vtipkovali o tom, aké jedlo z tamojšej ponuky je dobré konzumovať po vytriezvení z opitosti.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu