Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Americká armáda čelí ďalšiemu obvineniu z urážky moslimov

(Zdroj: SITA)

BAGDAD - Americká armáda v piatok oznámila, že dostala sťažnosti týkajúce sa amerických námorných jednotiek ohľadom rozdávania mincí s vpísaným veršom z Biblie.

Vojaci mince rozdávali skupine sunnitských moslimov v Iraku, čím vážne pobúrili miestnych obyvateľov. Ako oznámili predstavitelia armády USA, vojaka, ktorý je zapletený do tohto incidentu na bývalom kontrolnom stanovišti vo Fallúdži nachádzajúce sa západne od Bagdadu, stiahli zo služby vo štvrtok.

"Ozbrojené sily Spojených štátov amerických spustili vyšetrovanie správy, podľa ktorej minca s biblickým veršom v arabskom jazyku mala byť distribuovaná irackým obyvateľom v momente, keď prechádzali kontrolným stanovišťom," hovorí sa vo vyhlásení armády. "Príslušníka koaličných síl sme vo štvrtok zo služby odvolali pre informácie obyvateľov Fallúdže týkajúce sa obvinenia z nevhodného správania."

Obyvatelia irackého mesta Fallúdža, kde sa po invázii odohrali v roku 2004 odohrali najťažšie boje medzi americkými jednotkami a irackými povstalcami, uviedli, že príslušníci námorných jednotiek rozdávali ornamentové mince miestnym s účelom šírenia a propagácie kresťanstva. Incident sa odohral iba menej ako dva týždne po tom, ako sa objavila informácia o streľbe na posvätnú knihu moslimov Korán a jej následné poškodene nápismi.

Tento incident vyvolal pobúrenie na strane irackého premiéra al-Málikího, ktorý dôrazne požadoval ospravedlnenie od amerického prezidenta Busha, a spôsobil zvýšenie napätia v regióne, čoho dôsledkom bolo zabitie niekoľkých ľudí počas nepokojov v Afganistane.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu