Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

USA sú zodpovedné za vážnu situáciu v Iraku

Iránsky minister zahraničných vecí Manúčehr Mottakí
Iránsky minister zahraničných vecí Manúčehr Mottakí

UPPLANDS VASBY - Iránsky minister zahraničných vecí Manúčehr Mottakí kritizoval koalíciu vedenú Spojenými štátmi za "chybné rozhodnutia", ktorými spôsobili vážnu situáciu v Iraku.

Mottakí na konferencii OSN o Iraku tiež povedal, že jeho krajina spolu s ostatnými susedmi zohrali dôležitú úlohu pri rekonštrukcii po invázii v roku 2003. "Pre chybné rozhodnutia okupantov je bezpečnostná situácia v Iraku taká vážna, že ohrozuje život tejto krajiny," vyjadril sa Mottakí pred delegátmi konferencie.

Zábery televíznych kamier prítomných na konferencii ukázali, ako ministerka zahraničných vecí Spojených štátov amerických Condoleezza Riceová počas jeho prejavu prevracala očami a uškŕňala sa. Predstavitelia americkej vlády následne opäť obvinili Teherán z podpory a vyzbrojovania irackých militantov na útoky proti prítomným americkým jednotkám, čo však Irán poprel.

Hoci Irán "trpel pre Saddámove agresívne praktiky", Teherán podporuje vytvorenie a fungovanie "nového prosperujúceho Iraku", dodal Mottakí. Viac ako 500 delegátov z mnohých krajín sveta a medzinárodných organizácií vrátane predstaviteľov irackej vlády a generálneho tajomníka OSN Pana Ki-muna sa zúčastnilo na konferencii pri Štokholme.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu