Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Borrell potvrdil, že v Iráne je zadržiavaný švédsky občan pracujúci pre Európsku úniu

Josep Borrell
Josep Borrell (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

MADRID - Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v utorok potvrdil, že Švéd Johan Floderus pracujúci pre diplomatickú službu EÚ je zadržiavaný v Iráne už viac ako 500 dní. Informuje agentúra AFP.

Borrell povedal, že Brusel "neúnavne" tlačí na prepustenie 33-ročného švédskeho diplomata. Na prepustenie svojho občana v pondelok vyzvalo Teherán aj švédske ministerstvo zahraničných vecí. Priblížilo, že v Iráne bol "svojvoľne zbavený slobody" vlani v apríli a mal by byť okamžite prepustený. Štokholm sa prípad usiluje riešiť v úzkej koordinácii s EÚ.

Iránska polícia podľa amerického denníka The New York Times zadržala Floderusa vlani 17. apríla po návráte z dovolenky. Teherán vlani v júli informoval o zadržaní nemenovaného muža podozrivého zo špionáže. Tento krok prišiel dva týždne po tom, ako vo Švédsku odsúdili na doživotie iránskeho občana za spoluúčasť na masových popravách tisícov odporcov iránskeho režimu v roku 1988. Západ odsudzuje takzvanú "rukojemnícku diplomaciu", ktorou si Irán zatýkaním západných občanov chce vynútiť rôzne ústupky, napríklad prepustenie odsúdených Iráncov, konštatuje AFP.
 

Viac o téme: Európska úniaŠvédsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu