Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOJNA na Ukrajine Deň päťstopäťdesiaty ôsmy (2. septembra 2023)

Horiaca budova počas ruského ostreľovania v Donetskej oblasti.
Horiaca budova počas ruského ostreľovania v Donetskej oblasti. (Zdroj: SITA/AP Photo/Libkos)

MOSKVA - Rusko v piatok zaradilo novinára a laureáta Nobelovej ceny za mier Dmitrija Muratova na zoznam tzv. zahraničných agentov. Správa bola prevzatá z agentúry AFP.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 554

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 554 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Pohreb ukrajinských vojakov zabitých pri havárii dvoch vrtuľníkov v Doneckej oblasti sa konal neďaleko Poltavy. Pri havárii dvoch Mi-8 zahynulo šesť pilotov z 18. samostatnej brigády, leteckej jednotky AFU. Dôvod pádu vrtuľníkov nie je známy, ukrajinské úrady tiež nezverejnili podrobnosti o misii, ktorú piloti vykonávali.

21:40 Ruské ostreľovanie Sumskej oblasti zabilo 32-ročného vyšetrovateľa a policajného kapitána Ruslana Faraonova, informovala Národná polícia Ukrajiny 2. septembra.

21:10 Cez dediny sa ukrajinskí vojaci tlačia vpred. Keď sú Rusi dostatočne vyčerpaní, ukrajinské sily zaútočia a dobyjú ich dediny. Akýkoľvek väčší posun vpred však zmaria mínové polia a neustále ruské delostrelectvo.

20:40 Oligarcha Ihor Kolomojskij nezaplatí kauciu 509 miliónov hr (14 miliónov dolárov) stanovenú kyjevským okresným súdom Ševčenkivskij 2. septembra a proti rozhodnutiu sa odvolá, uviedol Kolomojského právnik Oleksandr Lysak. Príslušníci orgánov činných v trestnom konaní odprevadili Kolomojského k vozidlu, aby ho previezli do záchytného zariadenia.

20:10 Okupanti udreli na Kramatorsk a zničili miestny cintorín. Navyše jedna nevybuchnutá škrupina uviazla na ceste. Neboli hlásené žiadne obete.

19:33 Ukrajinské médiá píšu, že oligarcha Ihor Kolomoisky bol obvinený z podozrení, podľa viacerých článkov Trestného zákona, súvisiacich s podvodmi.

19:20 Ukrajina privítala v sobotu rozhodnutie Nobelovej nadácie nepozvať napokon veľvyslancov Ruska a Bieloruska na tohoročne udeľovanie Nobelových cien v Štokholme. Informuje správa agentúry AFP. Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko označil toto rozhodnutie za "víťazstvo humanizmu".

18:55 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok uskutočnil neohlásenú návštevu mestečka Turginovo v Tverskej oblasti, kde má korene jeho rodina. Podľa sobotňajšej správy agentúry Reuters to potvrdil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

18:25 Krajiny NATO si precvičia odrazenie útoku Ruska v Baltskom mori - povedal nemecký námorný veliteľ Jan Christian Kaack.  V rámci nadchádzajúcich rozsiahlych námorných cvičení NATO v Baltskom mori sa po prvý raz uskutoční nácvik reakcie na možnú ruskú agresiu v regióne. Celkovo sa na cvičení zúčastní asi 30 lodí a viac ako 3000 vojakov zo západných krajín.

18:05 Dve nákladné lode, ktoré napriek ruským hrozbám v piatok vyplávali z ukrajinského prístavu Južne, sú v Čiernom mori. Jedna sa momentálne nachádza v rumunskom prístave a tá ďalšia v blízkosti bulharských teritoriálnych vôd, informoval v sobotu ukrajinský minister infraštruktúry Olexandr Kubrakov. Informuje agentúra AP.

17:25 USA plánujú dodať Ukrajine rakety lietadiel AMRAAM s doletom 160-180 kilometrov, ktoré sú schopné zasiahnuť ruské lietadlá bez toho, aby vstúpili do zóny protivzdušnej obrany. Oznámil to hovorca vzdušných síl AFU Yuriy Ignat.

16:45 Rusko sa snaží "umlčať" laureáta Nobelovej ceny za mier Dmitrija Muratova tým, že ho zaradilo na zoznam tzv. zahraničných agentov. Uviedla to v sobotu predsedníčka Nórskeho Nobelovho výboru Berit Reissová-Andersenová, informuje správa agentúry AFP. "Dmitrij Muratov získal Nobelovu cenu za mier... za svoje úsilie o podporu slobody prejavu, slobody informácií a nezávislej žurnalistiky... Je smutné, že ruské úrady sa ho teraz snažia umlčať. Obvinenia voči nemu sú politicky motivované," uviedla Reissová-Andersenová.

16:00 Moskovské ministerstvo vnútra začalo vyšetrovanie herečky Liy Achedžakovej podľa článku o „diskreditácii“ ruskej armády. Ľudový umelec Ruska vyšiel na pódium s ukrajinskou vlajkou počas vystúpenia v Brémach. Z-patrioti žiadajú, aby bola herečka za tento "strašný zločin" potrestaná.

15:35 Kým obyvatelia Čečenska prežívajú z bezcenných platov, Kadyrovci luxujú svoje „poctivo zarobené“ peniaze. A nech ľudia na ruskom vidieku, ktorí žijú bez kúrenia a kanalizácie, vidia, kam idú rozpočty ich miest a dedín.

15:00 „Večný plameň“ v Minsku je venovaný obetiam nemecko-sovietskej vojny. Wagnerovi žoldnieri usporiadali spontánny pamätník na pamiatku Jevgenija Prigozhina a Dmitrija Utkina. Je iróniou, že Utkin bol neonacista.

14:25 Zábery z divokých bojov v smere Bakhmut.

14:10 Od začiatku roka zaútočili ukrajinské drony na územie Ruska a anektovaného Krymu viac ako 190-krát.

13:43 Spojené štáty sa chystajú po prvý raz dodať Ukrajine náboje obsahujúce ochudobnený urán, ktoré sú vysoko účinné pri ničení moderných tankov a obrnenej techniky. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na dokument, ktorý mala k dispozícii na nahliadnutie, a na dvoch nemenovaných amerických činiteľov.

13:12 Kontroverzný ukrajinský miliardár Ihor Kolomojskyj, ktorému do vlaňajšieho novembra čiastočne patrili ropné firmy Ukrnafta a Ukrtatnafta, bol dnes obvinený z podvodu a prania špinavých peňazí. Informoval o tom list Kyiv Independent.

12:00 Ruská armáda rozmiestnila v Luhanskej oblasti záložné jednotky, aby odtiaľ mohla presunúť svoje efektívnejšie oddiely na obranu južného frontu pred ukrajinskou protiofenzívou. Uviedol to dnes americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

11:19 V Poľsku zatvorili najväčšie centrum zriadené pre Ukrajincov utekajúcich pred ruskou inváziou. Úrady to zdôvodnili tým, že už nie je potrebné, pretože väčšina z nich sa presťahovala inam, píše v sobotu denník The Guardian s odvolaním sa na noviny Financial Times.

10:09 Ruské ministerstvo obrany v sobotu ráno oznámilo, že v noci boli zničené tri ukrajinské námorné drony, ktoré chceli zaútočiť na Krymský most spájajúci Rusko s okupovaným polostrovom Krym. Informovalo o tom ruské vysielanie BBC.

8:26 Český veľvyslanec pri Severoatlantickej aliancii (NATO) Jakub Landovský nevidí nič pozitívne na súčasnej ruskej situácii po invázii na Ukrajinu. Rusko vo vojne prehráva, spoločnosť je apatická, právo chrániť svoj majetok neexistuje, nedrží sa slova, povedal v rozhovore s ČTK. Súčasnú situáciu na bojisku nemožno podľa neho označovať ako pät alebo ukrajinský neúspech. Ruský systém degeneruje rýchlejšie, ako spoločná vôľa ho poraziť, myslí si veľvyslanec.

7:00 Výsledok protiofenzívy Ukrajiny bude podľa Zdeňka Petráša z Univerzity obrany závisieť od dodávok lietadiel F-16 a od ďalších dodávok raketových kompletov a delostreleckých systémov. Podľa Petráša sa totiž znovu ukazuje, že hlavným nedostatkom na strane Ukrajiny je neschopnosť ovládnuť vzdušný priestor nad miestom operácie, kedy bez podpory letectva aj delostrelectva nemožno viesť úspešnú ofenzívu.

6:16 Rusko v noci na sobotu vo vodách Čierneho mora odvrátilo tri útoky ukrajinských námorných dronov na Krymský most, oznámilo ruské ministerstvo obrany. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

Rusko zaradilo novinára Dmitrija Muratova na zoznam zahraničných agentov

Rusko v piatok zaradilo novinára a laureáta Nobelovej ceny za mier Dmitrija Muratova na zoznam tzv. zahraničných agentov. Správa bola prevzatá z agentúry AFP. Muratov podľa ruského ministerstva spravodlivosti využíval zahraničné platformy na šírenie názorov zameraných na vytváranie negatívneho postoja voči zahraničnej i domácej politike Ruskej federácie. Tiež ho obvinilo z vytvárania a distribúcie obsahu od ďalších zahraničných agentov.

Označenie zahraničný agent pripomína výraz "nepriateľ ľudu" zo sovietskej éry, píše AFP. V posledných rokoch sa v Rusku používa najmä v súvislosti s kritikmi Kremľa, novinármi či ľudskoprávnymi aktivistami, obvinenými z vykonávania politickej činnosti financovanej zo zahraničia. Jednotlivci a skupiny zaradení na tento zoznam musia okrem iného oznámiť svoje zdroje financovania.

Moskva zintenzívnila represie voči kritikom vlády po 24. februári 2022, keď začala inváziu na Ukrajinu, pripomína AFP. Muratov získal Nobelovu cenu za mier v roku 2021 spolu s filipínskou novinárkou Mariou Ressovou. Nórsky výbor ich ocenil "za úsilie o ochranu slobody prejavu, ktorá je predpokladom demokracie a trvalého mieru" v každej krajine.

Tento novinár bol v roku 1993 jedným zo spoluzakladateľov novín Novaja Gazeta. Od roku 2000 bolo zabitých viacero reportérov týchto novín, pripomína AFP. Jednou z nich aj Anna Politkovská, ktorú zastrelili v októbri 2006 v Moskve.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu