Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pápež František označil šírenie dezinformácií za jeden z hriechov žurnalistiky

Pápež František Zobraziť galériu (2)
Pápež František (Zdroj: TASR/AP)

VATIKÁN - Pápež František odsúdil v sobotu šírenie dezinformácií a nepravdivých správ v snahe ovplyvniť verejnú mienku, pričom uviedol, že ide o jeden z prehreškov žurnalistiky.

"Dezinformácie sú prvým z hriechov, chýb – povedzme – žurnalistiky," uviedol František pre novinárov vo Vatikáne pri udeľovaní novinárskych cien. Pápež pritom opäť použil slovo "hriechy", keď vymenúval štyri neduhy médií, vyplýva podľa AFP z vatikánskeho prekladu Františkovho vyjadrenia. "Dezinformácie - keď žurnalistika neinformuje alebo informuje zle - ohováranie, očierňovanie, ktoré sa líši od ohovárania a škodí a po štvrté... láska ku škandálom," uviedol František.

Pápež František označil šírenie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Cecilia Fabiano/LaPresse via AP)

Pápež František intenzívne komunikuje s médiami

"Znepokojuje ma napríklad manipulácia tých, ktorí dokážu zaujímavo propagovať nepravdivé správy, aby nasmerovali verejnú mienku," povedal pápež. Zároveň vyzval na opätovné prevzatie zodpovednosti, a to predovšetkým v čase, keď sa Európa musí potýkať s prebiehajúcou vojnou na Ukrajine. Pápež tiež vyjadril nádej, že priestor dostanú "hlasy mieru" a ľudia, ktorí sú odhodlaní ukončiť vojnu na Ukrajine i mnohé iné konflikty. František (86) intenzívne komunikuje s médiami, odkedy sa v roku 2013 stal hlavou katolíckej cirkvi. Počas rozhovorov s médiami pritom pôsobí uvoľnene a zhovorčivo, čím sa podľa AFP výrazne líši od svojho predchodcu pápeža Benedikta XVI.

Viac o téme: HriechyŠírenieŽurnalistikaDezinformácieVatikánPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu