Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Porota priznala odškodnenie demonštrantovi zranenému políciou v Los Angeles

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LOS ANGELES - Súdna porota v Los Angeles tento týždeň priznala odškodné 3,75 milióna dolárov demonštrantovi, ktorého polícia počas demonštrácií v roku 2020 dvakrát zasiahla projektilmi z tvrdej peny. Informuje agentúra AP. Policajné oddelenie v LA bolo nedbalé, keď jeden alebo viacerí z jeho dôstojníkov vystrelili z takzvaných menej smrtiacich zariadení na Asima Jamala Shakira Jr., informoval denník Los Angeles Times.

Shakir natáčal potýčku s policajtami, keď medzi nimi spoznal svojho strýka Erica Andersona a zakričal: "Naši predkovia sa práve teraz obracajú v hrobe!" Potom sa stal terčom streľby. Právnik v oblasti občianskych práv Carl Douglas, ktorý  Shakira zastupoval, uviedol, že priznané odškodné by malo byť signálom, že podobné činy policajného násilia nemožno tolerovať. Odškodnenie ešte musí odsúhlasiť mestské zastupiteľstvo.

archívne video Nezodpovedný vodič v Novom Meste nad Váhom zachytil cyklistu 

Nezodpovedný vodič v Novom Meste nad Váhom zachytil cyklistu (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Trenčiansky kraj)

Karen Richardsonová, hovorkyňa mestskej prokuratúry, pre Los Angeles Times povedala, že nemajú pripomienky k rozhodnutiu poroty. Na piatkový e-mail so žiadosťou o vyjadrenie policajné oddelenie nereagovalo. Shakir bol zasiahnutý dvakrát a rok musel chodiť na fyzioterapiu kvôli zraneniu ruky. Stále trpí bolesťami, povedal jeho právnik. K incidentu došlo počas masových protestov po zabití Georga Floyda v Minneapolise. Mesto Los Angeles stále čelí veľkej hromadnej žalobe zo strany Black Lives Matter.

Viac o téme: DemonštrantPolícia OdškodnenieUSAPorota
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu