Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Havajský ostrov Maui trápia lesné požiare: Počet obetí stále narastá, blíži sa k stovke

Lesné požiare na havajskom ostrove Maui Zobraziť galériu (2)
Lesné požiare na havajskom ostrove Maui (Zdroj: SITA/AP Photo/Rick Bowmer)

HONOLULU - Na 96 vzrástol počet obetí ničivých lesných požiarov na havajskom ostrove Maui. Požiar, ktorý zničil mesto Lahaina, je však už z 85 percent pod kontrolou, informujú o tom pondelkové správy z agentúr DPA a AP.

Na 60 percent sa podarilo dostať pod kontrolu aj druhý požiar známy ako Upcountry. "Je to najväčšia prírodná katastrofa v našich dejinách," uviedol v nedeľu havajský guvernér Josh Green. Záchranné tímy už medzičasom začali prehľadávať zhorené budovy v meste, pričom Green varoval, že počet obetí ešte stúpne. 

Archívne video: Požiare na Rodose

Požiare na Rodose (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

"Sme pripravení na množstvo tragických príbehov. Kým neskončia, nájdu zrejme denne desať až 20 ľudí a pravdepodobne to potrvá desať dní. Je ťažké to odhadnúť," povedal Green v pondelok pre televíziu CBS.

Na ostrove sa postupne darí obnovovať aj telekomunikačné služby, v dôsledku čoho klesol počet nezvestných z vyše 2-tisíc na asi 1300, povedal Green. Podľa amerických médií je prírodný požiar na Maui najhorším v krajine za uplynulých najmenej 100 rokov.

Viaceré lesné požiare zachvátili Maui v utorok, pričom spôsobili rozsiahle škody a vyžiadali si evakuáciu ľudí. Najničivejší zdevastoval mesto Lahaina na západnom pobreží ostrova, ktoré teraz podľa agentúry DPA pripomína vojnovú zónu.

Lesné požiare na havajskom ostrove Maui
Zobraziť galériu (2)
Lesné požiare na havajskom ostrove Maui  (Zdroj: SITA/AP Photo/File)

Green uviedol, že požiar v Lahaine zničil vyše 2 700 budov a škody podľa odhadov dosahujú 5,6 miliardy dolárov. Podľa guvernéra bola reakcia vlády na požiar v posledných dňoch "komplexná". Americká Federálna agentúra pre riadenie núdzových situácií (FEMA) dohliada na záchranné operácie na Havaji a v súčasnosti tam zasahuje 416 jej príslušníkov, uvádza AP.

Zosilnela však kritika na reakciu úradov. Hnev vyvoláva predovšetkým to, že neboli aktivované výstražné sirény predtým, ako požiar zachvátil historické mesto Lahaina. Varovanie sirénami by miestnym obyvateľom poskytlo viac času na to, aby si vyhľadali úkryt a pred plameňmi unikli.
 

Viac o téme: ObetePočetPod kontrolouLesné požiareMauiHavajský ostrovLahaina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu