Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Obrovská explózia otriasla hotelom v Afganistane: Vyžiadala si najmenej tri obete

Bojovníci afganského militantného hnutia Taliban hliadkujú po explózii, ktorá otriasla hotelom v provincii Chóst na východe Afganistanu Zobraziť galériu (2)
Bojovníci afganského militantného hnutia Taliban hliadkujú po explózii, ktorá otriasla hotelom v provincii Chóst na východe Afganistanu (Zdroj: TASR/AP Photo/Saifullah Zahir)

ISLAMABAD - Explózia, ktorá otriasla v pondelok hotelom v provincii Chóst na východe Afganistanu, si vyžiadala najmenej tri obete na životoch a sedem zranených, informuje o tom správa z agentúry AP.

K výbuchu došlo pri hoteli, ktorý často využívajú Afganci aj utečenci z niekdajšej bašty pakistanských militantov z provincie Severný Waziristán, hraničiacej s Afganistanom, spresnila tamojšia polícia.

Archívne video: Zemetrasenie s magnitúdou 6,1 postihlo v stredu skoro ráno časti husto obývaných oblastí Afganistanu a Pakistanu

Zemetrasenie s magnitúdou 6,1 postihlo v stredu skoro ráno časti husto obývaných oblastí Afganistanu a Pakistanu (Zdroj: Twitter/)

Príčina i okolnosti explózie sa vyšetrujú. K zodpovednosti za výbuch sa doposiaľ nik neprihlásil. Afganské vládne hnutie Taliban však podobné incidenty v minulosti pripísalo miestnej odnoži džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) s názvom Islamský štát – Chórasán (IS-K).

Polícia tají informácie o pakistanských utečencov, ktorí boli v hoteli

Afganská polícia neposkytla žiadne informácie o pakistanských utečencoch, ktorí sa v hoteli nachádzali, píše AP. Pakistanské úrady tvrdia, že členovia pakistanského Talibanu (Tehríke Tálibán Pákistán; TTP), sa skrývajú v provincii Chóst i v ďalších častiach Afganistanu.

TTP je separátnym zoskupením, úzko je však spojené s afganským Talibanom, ktorý v krajine opätovne prevzal moc v auguste 2021 po stiahnutí sa amerických jednotiek a vojakov NATO. Pakistanskí predstavitelia tvrdia, že mnoho vodcov i bojovníkov TTP našlo v Afganistane útočisko od prevzatia moci Talibanom, čo povzbudilo aj pakistanský Taliban.

Viac o téme: HotelExplóziaObeteZraneniaTragédieAfganistanChóst
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu