Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOJNA na Ukrajine Deň päťstotridsiaty deviaty (14. augusta 2023)

Ukrajinskí vojaci pripravujú granáty s letákmi neďaleko Bakhmutu v Doneckej oblasti Zobraziť galériu (6)
Ukrajinskí vojaci pripravujú granáty s letákmi neďaleko Bakhmutu v Doneckej oblasti (Zdroj: SITA/(AP Photo/Libkos)

KYJEV — Ukrajina neponechá bez odpovede zabitie štvorčlennej rodiny pri nedeľňajšom ostreľovaní Chersonskej oblasti ruskými silami. V pravidelnom večernom viedeoposolstve zverejnenom na platforme Telegram to uviedol prezident Volodymyr Zelenskyj, informovala agentúra DPA.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 536

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 536 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:48 V ruskom kongresovom a výstavnom centre Patriot Park pri Moskve sa v pondelok začal sedemdňový medzinárodný veľtrh vojenskej techniky "Army 2023". Informuje o tom správa z tlačovej agentúry DPA.

19:53 Británia v pondelok oznámila, že jej stíhačky Typhoon zachytili ráno dve ruské bombardovacie lietadlá v medzinárodnom vzdušnom priestore severne od Škótska. Informovala o tom agentúra Reuters. Podobnú akciu museli podniknúť aj dánske stíhačky nad Severným morom. 

Stíhačka britských ozbrojených síl Typhoon (vľavo) monitoruje dva ruské bombardéry severne od Shetlandských ostrovov.
Zobraziť galériu (6)
Stíhačka britských ozbrojených síl Typhoon (vľavo) monitoruje dva ruské bombardéry severne od Shetlandských ostrovov.  (Zdroj: TASR/MoD via AP)

19:25 Nemecký výrobca zbraní Rheinmetall 14. augusta potvrdil, že v priebehu roka 2023 bude pripravený dodať na Ukrajinu systém prieskumných dronov novej generácie Luna. Informuje o tom portál The Kyiv Independent. 

18:57 Rusko vyslalo stíhačku MiG-29, aby zabránilo nórskemu vojenskému hliadkovaciu lietadlo "narušiť" nad Barentsovým morom jeho hranice, vyhlásilo v pondelok ruské ministerstvo obrany. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

18:27 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v pondelok vojakov na brigádnom veliteľstve na frontovej línii vo východoukrajinskej Doneckej oblasti. Informujú o tom správy tlačových agentúr Reuters a AFP.

"Dnes pracujeme v Doneckej oblasti. S brigádnym veliteľom sme diskutovali o problémoch, ktorým čelia vojaci, a o návrhoch na ich riešenie," napísal Zelenskyj na sociálnych médiách o stretnutí, ktoré mal s vojakmi 22. samostatnej mechanizovanej brigády. 

17:48 Ruská centrálna banka sa zíde v utorok (15. 8.) na mimoriadnom zasadnutí, na ktorom bude diskutovať o svojej kľúčovej úrokovej sadzbe, keďže rubeľ v pondelok klesol na najnižšiu úroveň od marca 2022. Informujú o tom správy z agentúr AP, AFP a Reuters.

17:36 USA vyčlenili 200 miliónov dolárov na ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine, uviedol americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Nový balík zahŕňa muníciu pre protivzdušnú obranu, delostrelectvo, protitankové zbrane a odmínovacie zariadenia. Informuje o tom portál NEXTA.

16:48 Ukrajinské ozbrojené sily zasiahli veliteľské stanovište ruských jednotiek v obci Jurevka neďaleko Mariupolu. Informoval o tom poradca starostu Mariupolu Pyotr Andryushchenko. 

16:16 Erb Ukrajiny je už nainštalovaný na pamätníku "Matka vlasť" v Kyjeve. 

16:14 Rumunsko plánuje zvýšiť tranzitnú kapacitu ukrajinského obilia z 2 miliónov ton na 4 milióny ton mesačne, uviedol 11. augusta rumunský minister dopravy a infraštruktúry Sorin Grindeanu, informovala agentúra Agerpres. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

14:32 Bývalý generálmajor Bezpečnostnej služby Ukrajiny Valerij Šajtanov bol odsúdený na 12 rokov väzenia s konfiškáciou majetku v prípade vlastizrady a pokusu o teroristický útok. Šajtanov pracoval pre ruské špeciálne služby. Unikli utajované údaje a plánoval teroristické útoky. Zadržali ho v roku 2020. 

13:45 Ukrajinská armáda vyhlásila, že sa jej v pondelok ráno v blízkosti Bachmutu podarilo zostreliť ruský útočný vrtuľník typu Ka-52. TASR správu prevzala z televízie Sky News.

12:51 Rusko necháva svoju hranicu s novým členom Severoatlantickej aliancie Fínskom vojensky takmer nestráženou. Možnosti zvýšenia počtu ruských vojakov v oblasti, ktoré minulý týždeň sľúbil ruský minister obrany Sergej Šojgu, sa Helsinki neobávajú. V dnes zverejnenom rozhovore s denníkom Financial Times to uviedla šéfka fínskej diplomacie Elina Valtonenová. Sťahovanie ruských vojsk od fínskych hraníc na Ukrajinu podľa nej dokazuje, že argument Moskvy o hrozbe zo strany NATO je lichý.

12:16 Na Rusmi okupovanom ukrajinskom polostrove Krym plánujú sprísniť tresty za šírenie informácií týkajúcich sa vojenských aktivít v regióne. Informáciu priniesla britská televízna stanica Sky News.

11:54 Rusko začalo s vyzbrojovaním svojich nových jadrových ponoriek hypersonickými strelami Zirkón. V pondelok to uviedla najväčšia ruská lodiarska konštrukčná spoločnosť OSK. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

11:39 Ukrajinské sily opätovne ovládli časť územia okolo vojnou zničeného mesta Bachmut na východe krajiny. Získali tak späť teritórium, ktorú ruské jednotky obsadili v máji, uviedla v pondelok námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. TASR informuje s odvolaním sa na agentúru AFP a denník The Guardian.

11:14 Ukrajina v pondelok odsúdila "provokatívne" kroky zo strany Ruska, ktoré v nedeľu vypálilo varovné výstrely na tureckú nákladnú loď plaviacu sa do ukrajinského prístavu Izmajil. Informovala o tom agentúra AFP a denník The Guardian.

10:31 Nemecko stojí po boku Ukrajiny, uviedol nemecký minister financií Christian Lindner v pondelok po príchode vlakom do ukrajinskej metropoly Kyjev. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá pripomína, že ide o jeho prvú návštevu Ukrajiny od začiatku vojny.

9:55 Poľsko zadržalo dvoch občanov Ruska, ktorí údajne distribuovali materiály propagujúce ruskú žoldniersku Vagnerovu skupinu v dvoch najväčších poľských mestách – Varšave a Krakove. Oznámil to v pondelok poľský minister vnútra Mariusz Kamiňski. TASR informuje podľa agentúry AFP a stanice Sky News.

8:36 Ukrajina cez noc zostrelila 15 bezpilotných lietadiel Shahed a 8 rakiet Kalibr. Rusko zaútočilo na Ukrajinu v niekoľkých vlnách cez noc pomocou kamikadze bezpilotných lietadiel a riadených striel vyrobených v Iráne, tvrdí ukrajinské letectvo. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

7:15 Ruské úrady v okupovaných regiónoch hrozia, že zadržia vysvedčenie zo strednej školy študentom, ktorí odmietajú ruské pasy, informovalo Centrum národného odboja.

6:17 Ruské útoky na juhoukrajinské prístavné mesto Odesa si v noci na dnes vyžiadali troch zranených. Informoval o tom dnes na komunikačnej platforme Telegram gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper. Rusko útočilo na mesto podľa ukrajinskej armády krátko po jednej ráno miestneho času dronmi a raketami. V Kyjeve a východných a severných oblastiach Ukrajiny boli počas tejto noci vyhlásené letecké poplachy.

6:00 Rusko v nedeľu ostreľovalo okrem iného aj prihraničnú Sumskú oblasť na severovýchode Ukrajiny. Zaznamenaných tam bolo 21 ostreľovaní z diel a granátometov, informovala v noci na dnes oblastná vojenská správa. V Kyjeve a východných a severných oblastiach Ukrajiny boli aj počas tejto noci vyhlásené letecké poplachy. Výbuchy sa ozvali v Odese, informovala agentúra Ukrinform.

Pomstíme smrť rodiny zabitej pri ostreľovaní Chersonskej oblasti, sľubuje Zelenskyj

"Naši bojovníci sa všade mstia za teror okupantov. Neprejde jediný deň, počas ktorého by sa ruskému zlu nedostalo našej spravodlivej odvety," povedal Zelenskyj. "Každý zlikvidovaný okupant, každý spálený kus ruskej techniky, požiare v ich veliteľstvách a skladoch, veľavravné zahmlievanie Krymského mosta a nielen to — to všetko dokazuje, že žiadny zločin spáchaný Ruskom nenecháme bez odozvy," dodal.

Podľa ukrajinských úradov pri ruských delostreleckých útokoch prišlo v nedeľu v dedine Šyroka Balka v Chersonskej oblasti o život päť ľudí, vrátane štvorčlennej rodiny s dvoma deťmi — 12-ročným synom a 23-dňovým dievčatkom. Zelenskyj vo svojom príhovore uviedol, že Chersonská oblasť bola do 18. hodiny ostreľovaná celkom 17-krát. Podľa úradov prišlo o život sedem ľudí a najmenej 15 utrpelo zranenia.

Ukrajinský prezident vyzval svojich krajanov, aby sa zapojili do boja proti ruským okupantom. "Teraz sa môžete zachovať len dvoma spôsobmi — buď budete bojovať za Ukrajinu, alebo pomôžete v boji, pomôžete zachraňovať životy."

Ukrajina potrebuje pomoc pri odstraňovaní mín

Ruské mínové polia sú vážnou prekážkou pre ukrajinské jednotky. Uviedol to ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov, podľa ktorého je Ukrajina najviac zamínovanou krajinou na svete. Informovala o tom agentúra DPA a denníka The Guardian.

Reznikov v rozhovore pre The Guardian zverejnenom v nedeľu hovoril o celkovo stovkách kilometrov mínových polí a miliónoch výbušných zariadení pozdĺž frontovej línie. V niektorých jej častiach sa podľa neho nachádza až päť mín na štvorcový meter.

Niektoré míny uložili ukrajinské sily na ochranu svojich obranných línií, väčšina je však ruská, uviedol minister. Reznikov vyjadril presvedčenie, že obrovské mínové polia možno prekročiť. Zdôraznil však, že je rozhodujúce, aby spojenci rozšírili a urýchlili výcvik ukrajinských odmínovačov, aký už niektoré krajiny ponúkli.

Na dôležitosť medzinárodnej pomoci pri odmínovaní poukázal v sobotu aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vzhľadom na míny a nevybuchnutú muníciu je v súčasnosti údajne nebezpečných pre ľudí približne 174.000 štvorcových kilometrov územia Ukrajiny.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu