Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Štátny kontrolný úrad začne preverovať zlú organizáciu Svetového stretnutia skautov

Evakuácia účastníkov skautského festivalu jamboree. Sú medzi nimi aj Slováci a Česi
Evakuácia účastníkov skautského festivalu jamboree. Sú medzi nimi aj Slováci a Česi (Zdroj: SITA/AP/Choe Young-soo/Yonhap)

SOUL - Juhokórejský štátny kontrolný úrad zrejme už na budúci týždeň začne preverovať, kto urobil chyby a kto je zodpovedný za zlú organizáciu Svetového stretnutia skautov 2023, nazývaného aj jamboree. V nedeľu o tom informovali predstavitelia úradu, ktorých citovala tlačová agentúra Jonhap.

Rada pre audit a inšpekciu (BAI) už začala prípravy na kontrolu organizačného výboru, vlády provincie Severná Čolla a ministerstiev pre rodovú rovnosť a vnútra, uviedli predstavitelia po podujatí, ktorého 25. ročník sa skončil v sobotu.

archívne video Letný skautský tábor v Kubrici

Letný skautský tábor v Kubrici (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Jamboree sa konalo 1.- 12. augusta

Jamboree sa konalo 1.-12. augusta, najprv v oblasti upravených pobrežných mokradí s názvom Semangum v provincii Severná Čolla na juhozápade Južnej Kórey. Organizátori však čelili silnej kritike za to, že tábor nebol vhodne vybavený pre približne 40.000 účastníkov zo 156 krajín sveta, hoci začiatkom tohto mesiaca tam vládla vlna spaľujúcich horúčav. Prítomných tam bolo aj 86 slovenských skautov.

Účastníkov neskôr presťahovali do rôznych miest po celej Južnej Kórei, aby ich ochránili pre blížiacim sa silným tajfúnom. BAI oznámi začatie kontroly, len čo sa skompletizuje počet kontrolórov, dodali predstavitelia.

Očakáva sa, že kontrola sa bude zaoberať všetkými stránkami skautského stretnutia: napríklad tým, ako a prečo bola pre podujatie zvolená lokalita Semangum, ako sa budovala potrebná infraštruktúra, fungovaním organizačného výboru a podrobnosťami, na čo sa minul obrovský rozpočet pre jamboree vo výške 100 miliárd wonov (75 miliónov dolárov).

Viac o téme: OrganizáciaJamboreeŠtátny kontrolný úrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu