Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Čína v reakcii na návštevu taiwanského viceprezidenta v USA sľúbila opatrenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Čína v nedeľu vyjadrila nespokojnosť a sľúbila opatrenia v reakcii na návštevu taiwanského viceprezidenta Williama Laia v USA. Ten v sobotu pristál v New Yorku.

"Čína pozorne sleduje vývoj situácie a prijme rozhodné a presvedčivé opatrenia na ochranu národnej zvrchovanosti a územnej celistvosti," uviedlo vo vyjadrení čínske ministerstvo zahraničných vecí."Čína vyjadruje dôraznú nespokojnosť a rázne odsudzuje naliehanie USA na organizáciu príchodu Laia do USA," uviedol hovorca veľvyslanectva a Laia označil za výtržníka. Lai na newyorskom letisku Johna F. Kennedyho (JFK) pristál krátko po 20.15 h miestneho času (v nedeľu 2.15 h SELČ), píše Reuters. "S radosťou prichádzam do veľkého jablka (Big Apple), ikony slobody, demokracie a príležitostí," napísal na Twitteri.

Dodal, že absolvoval stretnutie s predstaviteľmi Amerického inštitútu na Taiwane (AIT). Veľké jablko je prezývka mesta New York. Zastávky v USA sú súčasťou jeho cesty do Paraguaja, kde sa má zúčastniť na inaugurácii prezidenta Santiaga Peňu. Pri návrate z tejto juhoamerickej krajiny by sa taiwanský viceprezident mal zastaviť v San Franciscu v americkom štáte Kalifornia. Taiwan a ani USA však podrobnosti o jeho ceste do USA neposkytli.

Washington s Taiwanom neudržiava oficiálne diplomatické vzťahy

Lai, ktorý je jedným z kandidátov v budúcoročných prezidentských voľbách na Taiwane, pripomenula AFP.Čína, ktorá Taiwan považuje za súčasť svojho územia i napriek tomu, že tento ostrov má nezávislú vládu, na diplomatickej úrovni odsudzuje stretnutia medzi taiwanskými a zahraničnými predstaviteľmi, pretože to považuje za vyjadrenie podpory nezávislosti Taiwanu. Washington s Taiwanom neudržiava oficiálne diplomatické vzťahy, je však významným poskytovateľom zbraní pre tento ostrov, pripomína Reuters.
 

Viac o téme: Návšteva OpatreniaViceprezidentUSAČínaTaiwanWilliam Lai
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu