Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Szijjártó upozornil na stíhanie politikov, ktorí zastávajú národné záujmy

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó Zobraziť galériu (2)
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

BUDAPEŠŤ - Na celom svete sa uskutočňuje stíhanie politikov, ktorí sú v opozícii voči medzinárodnému liberálnemu mainstreamu a odvážne zastávajú národné záujmy. Uviedol to v sobotu na sociálnej sieti maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

 

Világszerte hajtóvadászat zajlik a nemzetközi liberális mainstreammel felvállaltan szembehelyezkedő, a nemzeti érdekeket...

Posted by Szijjártó Péter on Friday, August 11, 2023

Szijjártó napísal, že v Spojených štátoch sa novou obžalobou usilujú vyradiť najpravdepodobnejšieho kandidáta v najbližších prezidentských voľbách, na Slovensku zadržali popredného politika strany, ktorá má - ako uviedol - najväčšiu šancu v jesenných parlamentných voľbách, v Bosne a Hercegovine podali žalobu na demokraticky zvoleného lídra srbskej komunity.

archívne video Wlachovský v Budapešti: Slovensko má záujem na normálnych vzťahoch s Maďarskom

Wlachovský v Budapešti: Slovensko má záujem na normálnych vzťahoch s Maďarskom (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Strach z vôle ľudu

"Medzinárodný liberálny mainstream sa neštíti žiadneho tvrdého zásahu, použitia policajných a súdnych prostriedkov, keď cíti ohrozenie svojej moci," napísal Szijjártó. Tento mainstream má podľa jeho ďalších vyjadrení strach z vôle ľudu. Organizácie ako Transparency International, Amnesty International či ďalšie podľa jeho vyjadrení nezasiahnu, pretože sú tiež na výplatnej listine medzinárodného liberálneho mainstreamu.

Slovenskí predstavitelia reagujú na výroky Szijjártóa o stíhaní politikov

Predseda mimoparlamentného Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka vyzval maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa, aby rešpektoval suverenitu SR a zdržal sa výrokov, ktoré nepodložene spochybňujú nezávislosť polície SR. Szijjártó v sobotu vyhlásil, že na celom svete vrátane Slovenska sa uskutočňuje stíhanie politikov, ktorí sú v opozícii voči "medzinárodnému liberálnemu mainstreamu a odvážne zastávajú národné záujmy".

 

Vyzývam maďarského ministra zahraničných vecí Petra Szijjártó, aby rešpektoval suverenitu Slovenskej republiky a zdržal...

Posted by Michal Šimečka • Progresívne Slovensko on Saturday, August 12, 2023

Šéf Smeru-SD Robert Fico si myslí, že nie je náhoda, pokiaľ začína byť prípad zadržania policajného exprezidenta Tibora G. vnímaný aj v zahraničí. Ministrove výroky ho neprekvapujú a tvrdí, že v Šimečkovom prípade "trafená hus zagágala". Predseda SaS Richard Sulík na sociálnej sieti reagoval tým, že Szijjártó svojím komentovaním práce slovenských orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) prepásol príležitosť mlčať.

Szijjártó vstúpil svojimi výrokmi do volebnej kampane, myslí si predseda mimoparlamentnej strany Demokrati Eduard Heger. "Takéto tvrdenia sú nielen nepravdivé, ale aj v ostrom rozpore so snahou o dobré susedské vzťahy. Maďarský minister zahraničných vecí nemá najmenší dôvod komentovať prácu slovenských OČTK tak, ako náš minister zahraničných vecí nekomentuje prácu maďarských OČTK," uviedol v stanovisku.

Szijjártó odcestoval do Bieloruska
Zobraziť galériu (2)
Szijjártó odcestoval do Bieloruska  (Zdroj: Facebook/Szijjártó Péter)
       

Predseda mimoparlamentnej strany Aliancia Krisztián Forró podotkol, že každý si môže hovoriť, čo chce, riešenie však podľa neho treba nechať v prvom rade na OČTK. Podľa lídra mimoparlamentnej strany Modrí, Most-Híd Mikuláša Dzurindu takéto vyjadrenia v poriadku nie sú. "Je jasné, že každý si môže hovoriť, čo chce, ale otázka je, ako to prispieva alebo neprispieva k našim vzájomným vzťahom," skonštatoval v relácii RTVS Sobotné dialógy. Spolu s predsedom zoskupenia mimoparlamentných strán okolo Maďarského fóra Zsoltom Simonom sa zhodli na tom, že nejde o prvú provokáciu zo strany Maďarska. Simon zároveň podotkol, že Szijjártó sa už viackrát postavil na stranu Smeru-SD.

Szijjártó napísal, že v Spojených štátoch sa novou obžalobou usilujú vyradiť najpravdepodobnejšieho kandidáta v najbližších prezidentských voľbách, na Slovensku zadržali popredného politika strany, ktorá má - ako uviedol - najväčšiu šancu v jesenných parlamentných voľbách, v Bosne a Hercegovine podali žalobu na demokraticky zvoleného lídra srbskej komunity. V piatok (11. 8.) v skorých ranných hodinách zadržali policajti Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) bývalého policajného šéfa Tibora G., ktorý kandiduje v septembrových parlamentných voľbách za Smer-SD. Vzniesli voči nemu obvinenie z troch skutkov kvalifikovaných ako prečin podplácania.

Viac o téme: PoliticiPéter SzijjártóNárodné záujmy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu