Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nočná mora na Ukrajine! Ruská ofenzíva pri Charkove hlási prvé úspechy: Ústup, evakuácia aj nečakaný zvrat

Ukrajinský vojak bráni oblasť na frontovej línii Zobraziť galériu (2)
Ukrajinský vojak bráni oblasť na frontovej línii (Zdroj: SITA/Libkos)

CHARKOV – Rusi zintenzívnili svoje boje na severovýchode v Charkovskej oblasti. Spravili tak po tom, ako sa ukrajinská armáda zamerala na južný front. Kremeľ sa snaží opäť získať územie, o ktoré už raz počas invázie na Ukrajinu prišiel. Putinovi ide o dôležitý dopravný uzol Krupjansk.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 533 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

V septembri minulého roka utrpeli ruské sily v Charkovskom regióne veľkú porážku. Teraz sa snažia o odplatu. Je otázne, aké veľké územné zisky sa Rusom podarí získať, keďže na severovýchode sa pripravujú na veľkú ofenzívu. "Cieľom Ruska je opäť dobyť Charkovský región, aby sa pomstili za stratu, ktorú tam utrpeli. Vybudovali sme silnú obrannú líniu. Poznáme ich plány. Ukrajinci by mali zaútočiť pod velením jedného z najskúsenejších ukrajinských generálov, Sirského," vyjadril sa pre Politico Sergej Čerevaty, hovorca ukrajinského veliteľstva ozbrojených síl Východ. 

Bombardovanie

Oleksander Syrskyj bol hlavnou postavou ukrajinského úspešného protiútoku v Charkove počas minulého roku. Oblasť bola od tej doby pod kontrolou Ukrajiny. Od štvrtka 10. augusta malo Rusko podniknúť 16 náletov a takmer 600-krát ostreľovať ukrajinské pozície v Charkove. Cieľmi boli obývané oblasti Bohodukhiv, Charkov, Chuhuiv, Izium a Kupjansk. "V smere na Kupjansk sme museli odraziť tri útoky nepriateľa," dodal Čerevaty. 

Evakuácia

Guvernér Charkova Oleg Synegubov musel zvážiť evakuáciu viac ako 11-tisíc obyvateľov z 53 obcí. V nariadení o evakuácii sa píše, že vzhľadom k rastúcej palebnej sile nepriateľa, majú obyvatelia možnosť evakuovať sa na bezpečnejšie miesto (mesto Charkov). Tí, ktorí ostávajú, musia podpísať súhlas, že tak robia na vlastné riziko. "Tieto útoky nepriniesli Rusom v doterajšom priebeh žiadny úspech," dodal. 

Evakuácia Charkovskej oblasti po ruských útokoch
Zobraziť galériu (2)
Evakuácia Charkovskej oblasti po ruských útokoch  (Zdroj: SITA/Oleksandr Magula)

Bachmut

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová hovorí podľa The Guardian o nočnej more. "Rusi prenikli do dvoch regiónov pri Kupjansku a Lymane. Tam je to nočná mora. Nepriateľ útočí na severe Bachmutu, my na juhu," povedala s tým, že Rusi sú tam uväznení, nemôžu sa dostať von ani sa pohybovať v meste, pretože ukrajinské sily ich ostreľujú zo vzduchu. Ako pokračovala, nepriateľ musel zaútočiť aj na iných miestach, aby oslabil tlak Ukrajincov na túto oblasť.

Viac o téme: OdplataCharkovVojna na UkrajineBachmutSergej Čerevaty Hanna MaljarováRuský útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu