Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Útok v Burkina Faso si vyžiadal približne dvadsať obetí: Podozrievajú džihádistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Sunday Alamba)

OUAGADOUGOU - Približne 20 ľudí zahynulo v africkom štáte Burkina Faso pri útoku, z ktorého podozrievajú džihádistov. Informuje agentúra AFP, ktorá sa odvolala na miestne bezpečnostné úrady.

Jeden zo zdrojov uviedol, že pri nedeľňajšom útoku v stredovýchodnom regióne neďaleko hraníc s Togom zahynulo "približne 20 ľudí, väčšinou obchodníkov". Ďalší zdroj odhadol počet obetí na 25.

Vysídlené dva milióny obyvateľov

Podľa údajov mimovládnych organizácií zahynulo pri útokoch džihádistov viac než 16.000 civilistov, vojakov a policajtov, z toho viac ako 5000 len v tomto roku. Vysídlené boli viac než dva milióny obyvateľov. Burkina Faso má v rámci tejto problematiky jednu z najhorších štatistík vo svete, píše AFP.

Súčasný líder krajiny kapitán Ibrahim Traoré sa chopil moci v Burkine Faso počas prevratu v septembri 2022, keď zosadil Paula-Henriho Sandaogoa Damibu. Ten v januári toho istého roku zvrhol posledného zvoleného prezidenta krajiny Rocha Marca Christiana Kaborého. Motívom oboch prevratov bol hnev obyvateľstva nad neúspechmi vlády pri potláčaní povstania džihádistov, ktoré si od roku 2015, keď sa rozšírilo zo susedného Mali, vyžiadalo tisíce obetí.

Viac o téme: úmrtieútok Burkina Faso
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu