Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Provokácia, ktorá rozpútala národnostné vášne: Dievča so srbskou vlajkou mieri zbraňou smerom na Chorvátsko

Mladá žena zahalená v srbskej vlajke mieri zbraňou na Chorvátsko z vrchu Troglav v Bosne a Hercegovine Zobraziť galériu (2)
Mladá žena zahalená v srbskej vlajke mieri zbraňou na Chorvátsko z vrchu Troglav v Bosne a Hercegovine (Zdroj: Instagram/pajcinsmiljana)

TROGLAV – Dejiny Balkánskeho polostrova sú popretkávané bojmi a vojnami o nezávislosť. Ešte počas druhej svetovej vojny bol celý polostrov súčasťou veľkého štátu Juhoslávie, no tá sa začala od roku 1992 postupne rozpadať. Vyzerá to tak, že niektorí Srbi s tým majú problém dodnes a potrebujú poukazovať na krivdu, ktorá bola voči nim spáchaná.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 526 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Srbsko je v súčasnosti najväčšia krajina bývalej Juhoslávie. Boli to práve Srbi, ktorých bolo v tejto obrovskej krajine najviac. Veď hlavné mesto Srbska Belehrad, bolo niekedy metropolou Juhoslávie. Problém bol v tom, že obyvatelia krajiny sa nikdy nenazývali Juhoslovania. Z najväčšej časti ich tvorili Srbi a potom Chorváti, Bosniaci, Macedónci a Slovinci. Dnes už majú tieto národy svoje vlastné štáty, s čím sa mnoho Srbov nevie zmieriť. Príkladom je aj provokácia mladej ženy.

Cielená provokácia

Len pár dní pred pripomenutím si 28. výročia operácie Storm, ktorej cieľom bolo oslobodenie okupovaných oblastí Chorvátska, sa na sociálnych sieťach začalo šíriť veľmi provokatívne video. Ako informuje Slobodna Dalmacija, na kopci Troglav v pohorí Dináre na území Bosny a Hercegoviny stojí tínedžerka zahalená do srbskej vlajky a s pištoľou v ruke mieri smerom na chorvátske mesto Knin, ktoré sa považuje za symbol víťazstva vo vojne o nezávislosť Chorvátska. 

V súčasnej dobe sa už video na Facebooku nenachádza a Instagram zrušil profil @pajcinsmiljana, ktorý očividne patril tejto mladej žene. K situácii sa vyjadril Borislav Lapenda Lav, prezident Zväzu veteránov 4. gardovej brigády, ktorý bol takýmto správaním doslova znechutený. Video malo podľa neho vzniknúť zhruba pred rokom, no ako provokácia sa šírilo práve počas týchto dní. "Nahrávku zverejnil na Facebooku ako prvý niekto z obyvateľov našej Vrliky. Dodnes si neviem vysvetliť, ako sa k tomu vôbec dostal," vysvetľuje Lapenda. 

Premaľovaný stĺp 

Stĺp na vrchole Troglavu, ktorý označuje najvyššie miesto pohoria Dináre, bol pôvodne namaľovaný vo vzore chorvátskej šachovnice, no na obrázkoch sú jasné tri pruhy srbskej vlajky. Dôkazom je snaha o premaľovanie v jeho hornej časti. Nie je však jasné, či to spravila žena na fotografii, alebo niekto pred ňou.  

Mladá dievčina provokuje zahalená v srbskej vlajke na vrchu Troglav v Bosne len pár dní pred výročím operácie Storm
Zobraziť galériu (2)
Mladá dievčina provokuje zahalená v srbskej vlajke na vrchu Troglav v Bosne len pár dní pred výročím operácie Storm  (Zdroj: Instagram/pajcinsmiljana/discoverwildcroatia)

Obyvatelia, ktorí žijú v okolí vrchu Troglav v regióne Livno sú vo väčšine znechutení a nešťastní, že po vojne v Bosne a Hercegovine sa nestali súčasťou Srbskej republiky. Svoju frustráciu preto dávajú najavo rôznymi spôsobmi. 
 

Viac o téme: SymbolProvokáciaSrbskoBosna a HercegovinaChorvátskoVojna za nezávislosťOperácia Storm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu