Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Turista chcel ušetriť a z dovolenky si zobrať suvenír zadarmo! S týmto nepočítal, mastná pokuta

Pláž La Ciaccia v Sardínii
Pláž La Ciaccia v Sardínii (Zdroj: Getty Images)

VALLEDORIA - Niekedy nás môže suvenír z dovolenky stáť oveľa viac, než by sme si mysleli. Na vlastnej koži sa o tom presvedčil aj turista, ktorý na slnečnej pláži La Ciaccia v sardínskej Valledorii nazbieral asi kilogram kamienkov do svojho vrecúška. Teraz čelí mastnej pokute.

VIDEO: Pozrite si prvé reakcie dovolenkárov, ktorých evakuovali z požiarmi zasiahnutého Rodosu

Pozrite si prvé reakcie dovolenkárov, ktorých evakuovali z požiarmi zasiahnutého Rodosu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

To, čo si myslel, že bude suvenír zadarmo, ho vyšlo poriadne draho. 50-ročný turista si myslel, že kamienky z pláže budú ideálnym darčekom pre jeho deti doma, no miestne úrady na Sardínii mali iný názor. Turista bol udaný inými návštevníkmi pláže, ktorí sa rozhodli zasiahnuť a kontaktovali lesnú správu cez bezplatnú infolinku.O prípade informoval portál novinky.cz

Prečo taká vysoká pokuta? 

Pláže na Sardínii sú zvyčajne súčasťou chránenej prírodnej oblasti. Brať odtiaľ akékoľvek suveníry, vrátane mušlí a kamienkov, je v očiach miestnych úradov hrubým porušením pravidiel a môže ohroziť krehké ekosystémy týchto oblastí. Tisícová pokuta za vrecúško kamienkov však zďaleka nie je najhrozivejším možným scenárom. Zaplatiť mohol aj oveľa viac, horná hranica pokuty môže dosiahnuť až 3-tisíc eur. 

Podobné pravidlá majú viaceré krajiny

Taliansko nie je jedinou destináciou, kde je prísne zakázané odnášanie kamienkov, mušlí alebo piesku z pláže. Ak máte v pláne navštíviť Turecko, Egypt, Dubaj, Dominikánsku republiku, Cyprus alebo Nový Zéland, rozmýšľajte dvakrát, skôr než sa rozhodnete odniesť si "morský suvenír".

Bohužiaľ, mnohí turisti o týchto pravidlách nevedia. Naša rada teda znie: Pred cestovaním sa vždy informujte o miestnych zákonoch a pravidlách. Pamätajte, že niekedy môže stáť "nezabudnuteľný suvenír" oveľa viac, než ste ochotní zaplatiť.

Viac o téme: PlážKamienkyPokuta Sardínia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu