Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Českom otriasa obrovský škandál! Unikla fotografia primátorky s kokaínom: Zamotala sa vo vlastných slovách

primátorka Brna Markéta Vaňková Zobraziť galériu (3)
primátorka Brna Markéta Vaňková (Zdroj: Facebook/Markéta Vaňková)

BRNO – V českej politike sa objavila kauza, ktorá spája nelegálne užívanie drog s vedúcimi na čele samosprávy. Primátorka Brna sa totiž objavila na fotografiách s bielym práškom, ktorý nápadne pripomínal návykovú drogu. Jej vyjadrenia vniesli do celej kauzy ešte väčšie pochybnosti.

archívne video

Pražskí policajti prenasledovali vodiča pod vplyvom drog (Zdroj: Facebook/Policie České republiky)

Na sociálnych sieťach sa objavila fotka primátorky Brna Markéty Vaňkovej (ODS), na ktorých jej niekto podáva biely prášok. Na snímke je aj jej námestník Robert Kerndl (ODS). Z pravej strany k nim niekto naťahuje ruku s mobilom, na ktorom je biely prášok viditeľne rozdelený do niekoľkých "lajn". Fotka sa objavila na Twitteri a postupne ju zdieľali viacerí českí politici.

Pôvodne podľa serveru Blesk.cz Vaňková uvádzala, že ide asi o fotomontáž. V ďalšom vyjadrení pre TV Nova v pondelok 31. júla však už pripustila, že fotka by mohla pochádzať zo stretnutia s náhodnými ľuďmi v centre Brna pred dvomi alebo tromi rokmi. "Boli sme na spoločenskej akcii, ktorá sa pretiahla do nočných hodín. Keď sme sa z nej vracali, narazili sme v centre na skupinu mladých a veselých ľudí, s ktorými sme sa dali do reči a strávili s nimi niekoľko desiatok minút," povedala.

Či sa vtedy stalo to, čo je na fotke evidentné, si však nepamätá. "V tejto chvíli nedokážem povedať, či je tá fotografia pravdivá, alebo nie. Ale úplne vylúčiť to nemôžem," doplnila. S tvrdými drogami podľa svojich slov skúsenosti nemá. Občas si dá len pohár vína alebo piva a používa legálne prípravky z konope.

Kerndl sa rozpamätal 

Po novom vyjadrení pre TV Nova oslovili Vaňkovú a Kerndla aj Novinky.cz. "Jasne som sa vyjadrila v predchádzajúcom rozhovore. Jednoducho, v čase, keď som vám odpovedala, som bola stopercentne presvedčená, že fotografia je fotomontáž," napísala Vaňková. Námestník Kerndl mal dostať neskoro večer správu, po ktorej sa údajne rozpamätal.

Českom otriasa obrovský škandál!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Keď sme spolu včera (v nedeľu 30. júla) hovorili, bol som úplne presvedčený, že ide o fotomontáž, ale neskoro večer som dostal správu, na základe ktorej som si spomenul na situáciu, ktorú vo svojom vyjadrení popísala Markéta Vaňková," vyjadril sa s tým, že k tomu došlo v neskorých večerných hodinách pred dvomi alebo tromi rokmi. "Preto ma vôbec nenapadlo, že foto na sociálnych sieťach môže mať nejakú súvislosť s týmto ojedinelým náhodným stretnutím," dodal.

Ďalšie nejasnosti

Ako ďalej vysvetľujú Novinky, Vaňková si nevie spomenúť, aká situácia sa na fotografii odohrávala, ale prekvapivo si je istá, že sa to odohralo v noci. Snímka bola navyše podľa nej osvetlená. "K tej situácii došlo v nočných hodinách, zatiaľ čo na tej fotke to vyzerá tak, že sa jedná o bežný, všedný deň," uviedla Vaňková. Zo stretnutia v meste si údajne pamätá len na rozhovor s jedným mladíkom o sochách v Brne.

Nepodá rezignáciu

V súvislosti so spomínanou snímkou nevidí Vaňková dôvod na rezignáciu. "Ak moji kolegovia z brnenskej radnice dospejú k záveru, že táto fotografia alebo situácia, ktorú som popísala, je dôvodom, aby som rezignovala na funkciu primátorky, urobím tak," odpovedala na otázku Novy, či by prípadne vyvodila dôsledky, keby sa preukázala pravosť fotografie.

"Musíme sa o tom porozprávať s kolegami a vyjasniť si to s pani primátorkou. Zatiaľ ale nemám podrobnejšie informácie, tak sa k tomu nemôžem viac vyjadriť," povedal ČTK prvý námestník primátorky René Černý (ANO).

Vyjadenia politikov

Fotku zdieľal na sociálnych sieťach napríklad Matěj Hollan, niekdajší námestník na brnenskej radnici a teraz opozičný politik za Zelených a Žiť Brno s podporou Idealistov. "Len som to zdieľal. Neviem či ide o pravú fotku a kto je jej autorom," povedal serveru Blesk.cz. Na Facebooku zdieľal foto a doplnil, že rekreačné užívanie látok ako kokaín alebo mňaučko je veľmi rozšírené. "V politike je to veľmi bežná droga. Má určite svoje riziká, ale nemá zmysel z toho robiť žiadnu kauzu, pretože je to naozaj masívne rozšírené...Vojna proti drogám nikam nevedie. Za mňa to je od primátorky naopak odvážny a správny krok," napísal.

Českom otriasa obrovský škandál!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Môže tráviť voľný čas, ako uzná za vhodné, a my sme tí poslední, kto by mal niečo takéto riešiť. Som ale prekvapená. Myslela som si, že je to fotomontáž," uviedla opozičná politička Monika Lukášová Spilková (Piráti).
 

Viac o téme: PrimátorkaFotografieBiely prášokNámestníkBrnoČeská republikaMarkéta VaňkováRobert Kerndl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu