Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Severom Česka sa prehnala supercela: Obmedzená vlaková doprava a desiatky popadaných stromov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Severom Českej republiky sa v nedeľu prehnala veľmi silná búrka s krupobitím. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) uviedol, že išlo o supercelu. Informujeme o tom podľa správy spravodajského portálu Novinky.cz.

Silná búrka zasiahla Úsťanský a Stredočeský kraj, najmä okresy Litoměřice, Mělník a Mladá Boleslav. V Úsťanskom kraji bola podľa hovorcu miestnych hasičov Lukáša Fajáka najhoršia situácia v okolí mesta Štětí. "Miestni hasiči počas popoludnia opakovanie zasahovali, niekoľkokrát k popadaným stromom aj k čerpaniu vody z domov," priblížil. Dodal, že v jednom prípade spadol strom na zaparkované auto, v ktorom však našťastie nikto nebol. 

 

🌩Jak jsme naznačovali v ranním návrhu, na severu Čech vyšší střih větru "vykouzlil" i pravostáčivou supercelu. Ta se v...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Sunday, July 30, 2023

Prerušená vlaková doprava 

V okrese Mělník zasahovali hasiči popoludní pre vyčíňanie búrky 53 krát. Medzi mestom Mělník a obcou Všetaty bola večer dočasne prerušená vlaková doprava, keďže na koľajnice spadol strom, napísal spravodajský server iDnes.cz s odvolaním na českú Správu železníc. Pred možným vznikom supercely nad územím ČR ČHMÚ vopred varoval. "Táto búrka prešla od severnej časti stredných Čiech a okresu Litoměřice až k hraniciam s Poľskom v Orlických horách, postupne ale slabla," opísal situáciu meteorológ ČHMÚ Martin Tomáš.

Supercela sa podľa jeho slov od bežnej búrky líši tým, že rotuje okolo vlastnej osi. Dodal, že takýto typ búrky je schopný generovať veľké ľadové krúpy, čo sa v nedeľu aj potvrdilo. ČHMÚ v príspevku na sociálnej sieti napísal, že v okresoch Mělník a Litoměřice padali krúpy s priemerom tri až štyri centimetre.

Viac o téme: PočasieKrupobitieČeská republikaSupercela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu