Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nepriateľ je na kolenách: Ukrajinský dron na záberoch odrovnal ruskú superzbraň za milióny dolárov za pár sekúnd!

Ruská superzbraň je v troskách.
Ruská superzbraň je v troskách. (Zdroj: Twitter.com/Status-6)

KYJEV - Nezostalo po ňom nič, len zopár trosiek a zrniaci záber z kamery dronu. Reč je o najnovšom útoku ukrajinských síl pomocou bezpilotného dronu. Jeho útok spôsobil to, že Rusi prišli o jednu zo svojich superzbraní za kopec dolárov. O všetkom svedčí najnovší príspevok armády na sociálnych sieťach. Zachytené video vyzerá skutočne dramaticky.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 520 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Tou drahou ruskou zbraňou je raketomet typu TOS-1A. O útoku informoval ako prvý armádny web ukrajinských síl Unian. K zásahu prišlov júli na nešpecifikovanom mieste na východe Ukrajiny, nasledovala séria výbuchov, pretože dopad samovražedného dronu aktivoval svoju muníciu.

Nejde o lacnú "hračku"

To, že Rusi z tohto útoku nebudú nadšení, svedčí aj cena samotného TOS-1A. Ide o raketomet vyzbrojený strelami s termobarickými hlavicami kalibru 220 mm na podvozku staršieho tanku zo 70. rokov T-72. Bol navrhnutý na likvidáciu nepriateľských vojakov v opevnení, otvorenej krajine aj v ľahko obrnených vozidlách.

Tento hybridný stroj bol najskôr do bojov prvýkrát nasadený v pandžšírskom údolí v rokoch 1988-1989. Verejnosti bol TOS-1 predstavený až v roku 1999 v Omsku. TOS-1A si vojaci cenia pre presnosť zásahov a tiež psychologickému efektu, ktorý má na nepriateľa. Práve o to ponižujúcejšie vyzerá jeho porážka dronom, ktorý ho za pár sekund zrovnal so zemou.

TOS-1A v akcii:

Cena raketového systému TOS-1A sa pritom pohybuje na úrovni 6,5 milióna dolárov, pričom len jedna raketa v ňom stojí asi 5-tisíc dolárov.

Viac o téme: útok RuskoUkrajinaDron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu