Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Desať trapasov amerického prezidenta: Hneď prvý vás dostane do kolien

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: TARS/AP)

WASHINGTON – Joe Biden (80) je dlhodobo kritizovaný za svoje verejné prešľapy, ktoré vznikli počas domácich podujatí či medzinárodných návštev. Hoci Biely dom prezidenta obhajuje, kritika od amerických občanov a politikov o jeho spôsobilosti po každé ožije.

Aj keď sa Joe Biden pohybuje vo vodách politiky prakticky od získania právnického titulu, trapasy sa mu nevyhýbajú ani na najvyššom poste aký mohol vo svojej krajine dosiahnuť. Zhrnuli sme desať jeho verejných prešľapov, mnohé z nich jeho kritici využívajú ako príležitosť na spochybnenie jeho mentálnej kompetencie.

Slovenskí hasiči pokračujú v boji s požiarom na gréckom ostrove Rodos (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

Ukrajincov si pomýlil s Iráncami

Počas minuloročného prejavu o stave Únie sa Biden pokúšal upozorniť na inváziu v Ukrajine a prejaviť ukrajincom svoje sympatie. To mu však napokon celkom nevyšlo, jeho prejav sa stal virálnym: „Putin môže obísť Kyjev s tankami, ale nikdy si nezíska srdcia a duše iránskeho ľudu. Nikdy neuhasí ich lásku k slobode. Nikdy neoslabí odhodlanie slobodného sveta.“

Prečítal pokyny čítačky počas prejavu

Bidenovi nevyšiel ani prejav o reprodukčných právach žien a dôležitosti hlasovania vo voľbách. Počas prejavu prehodil riadky, ktoré tam byť nemali. „Je pozoruhodné, že percento žien, ktoré sa zaregistrujú, aby volili a odovzdali hlas, je trvalo vyššie ako percento mužov, ktorí tak urobia - koniec citátu, zopakujte riadok. Ženy nie sú bez volebnej a, alebo politickej - aby som bol presný: nie a, alebo - alebo politickej moci,“ uviedol. 

Takmer netrafil z pódia

Počas prejavu, ktorý Biden predniesol na mítingu v Pittsburgu, keď viedol kampaň za nádejného kandidáta na vtedajšieho pennsylvánskeho demokratického senátora Johna Fettermana, sa zdalo, že bol zmätený, keď sa pokúšal opustiť pódium. Po skončení svojho prejavu sa Biden otočil doprava a odstúpil o niekoľko krokov od pódia, kde sa začal rozprávať s niekým mimo dohľadu kamery. Potom sa otočil na druhú stranu a nakoniec sa otočil o 180 stupňov. Potom ukázal prstami dopredu a odišiel z pódia.

Pomýlil si počet štátov

Počas kampane spomínaného Johna Fettermana si najstarší prezident pomýlil počet štátov krajiny USA. Počas prejavu o zákone o dostupnej starostlivosti povedal, že USA majú 54 štátov a nie 50.

Kambodžu si pomýlil s Kolumbiou

Počas prejavu v Phnom Penh v Kambodži na samite Združenia národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN) sa pri pokuse poďakovať hostiteľom samitu omylom prihovoril kolumbijskému premiérovi namiesto kambodžskému. Ten istý týždeň počas stretnutia s novinármi v Bielom dome, sa mu to stalo znova.

God Save the Queen

Počas vystúpenia na samite národných bezpečnejších komunít v Connecticute, Biden vyzval na prijatie nových zákonov na zákaz poloautomatických pušiek AR-15 a zakončil svoj prejav: „God Save the Queen,“ na čo publikum zostalo zmätené. God Save the Queen (Bože, ochraňuj kráľovnú) bol názov štátnej hymny Spojeného kráľovstva počas vlády Alžbety II, aktuálne sa už volá God Save the King. Tlačová kancelária Bieleho domu neskôr objasnila Bidenov výrok s tým, že prezident komentoval niekoho z davu.

Kanadu si pomýlil s Čínou

Biden mnohých svojich politických rivalov potešil, keď si počas prejavu pomýlil ich susednú krajinu. „V Spojených štátoch rozširujeme legálne cesty migrácie, aby sme hľadali bezpečnosť na humanitárnom základe, a zároveň odrádzame od nezákonnej migrácie, ktorá živí vykorisťovanie a obchodovanie s ľuďmi. Takže dnes tlieskam Číne za zintenzívnenie. Prepáčte, Kanada. Tlieskam Kanade...môžete povedať, čo si myslím o Číne, do toho sa zatiaľ nebudeme púšťať,“ povedal v kanadskom parlamente počas tohto marca.

Vtip o tenkých stenách rodného domu 

Počas tohtoročnej diskusie na SUNY Westchester Community College vo Valhalle spomenul, aké to  je vyrastať vo veľkej rodine na predmestí Claymontu. „Bývali sme v trojizbovom dome, ktorý dostal... bola to pekná oblasť. To bolo vtedy, keď rozvíjali predmestie – so štyrmi deťmi a dedkom, ktorí s nami žili,“ spomína. „Pozerám sa späť a rozmýšľam, aké tenké boli tie steny pre moju mamu a otca. Ale v každom prípade...,“ Tento vtip v inom slede, použil počas kampane v Iowe v roku 2019, píše New York Post. Identický vtip spravil aj v roku 2012 na výročnej konferencii Národnej rady La Raza v Las Vegas.

Nepracujem pre teba!

Jedno zo starších virálnych videí s Bidenom si treba pripomenúť, pretože v súčasnosti znovu koluje na sociálnych sieťach. Ide o búrlivú diskusiu so zamestnancom známej automobilky, ktorý ho obvinil, že sa pokúša zobrať Američanom zbrane. „Aktívne sa snažíte ukončiť náš druhý dodatok a odobrať nám zbrane,“ povedal Bidenovi. „Si plný sr***,“ odpovedal Biden a začal vysvetľovať, že podporuje druhý dodatok, ale nie útočné zbrane alebo veľkokapacitné zásobníky. Muž však svoje obvinenie opakoval, čo Bidena rozčúlilo. „Toto nie je v poriadku, dobre?“ povedal zamestnanec. „Nehovor mi to, kamarát, inak s tebou pôjdem von, človeče,“ povedal Biden. „Pracuješ pre mňa, človeče,“ povedal pracovník. „Nepracujem pre teba,“ odpovedal Biden. „Nebuď taký konský zadok.“ Videa sa ujali najmä zástancovia zbraní, ktorí využili hluk fabriky a pretvorili niektoré Bidenove výroky. Aj viaceré médiá spravili počas prepisu roztržky chyby, video podrobne rozobral Politifact.

Pozdrav so saudským korunným princom

Jedno z mnohých spoločenských faux pas, ktoré sú Bidenovi vyčítané, je jeho pozdrav päsťou so saudským korunným princom Mohammedom bin Salmánom, ktorý je obvinený z objednávky vraždy novinára Washington Post - Džamála Khashoggiho. Bolo to v období kedy sa mnohí svetoví lídri zdravili tak, že narážali päsťami, namiesto toho, aby ich pozdravili tradičným podaním ruky, aby znížili fyzický kontakt.

Viac o téme: TrapasyPrezident USAJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu