Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Protesty v Izraeli sa vyostrujú: Ak bude prijatý návrh spornej reformy, odchodom hrozí až 10-tisíc záložníkov

Nepokoje v Izraeli
Nepokoje v Izraeli (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

TEL AVIV - Krátko pred rozhodujúcim hlasovaním o kontroverznom návrhu zákona o súdnej reforme v parlamente izraelská armáda zvýšila stávky v snahe zabrániť jeho schváleniu. Informujú agentúry AP a DPA.

Viac ako 10.000 záložníkov vyhlásilo, že už nenastúpi do služby, ak sa nezastaví táto sporná reštrukturalizácia súdnictva, oznámilo v sobotu večer ich protestné hnutie "Bratia v zbrani". Takýto vývoj by mohol výrazne ovplyvniť operačnú pripravenosť armády. Tá sa k tejto záležitosti spočiatku odmietla vyjadriť.

archívne video Minister zahraničných vecí Ivan Korčok prijal svojho izraelského kolegu Yaira Lapida

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok prijal svojho izraelského kolegu Yaira Lapida (Zdroj: TASR - Jakub Popelka)

Najmenej 1142 záložníkov vzdušných síl vrátane pilotov bojových lietadiel už v piatok pohrozilo, že ak parlament návrh zákona, ktorého cieľom je oslabiť súdnictvo, schváli, preruší svoju dobrovoľnú službu. Záložníci tiež vyzvali vládu, aby "dosiahla široký konsenzus, posilnila dôveru ľudí v súdny systém a zachovala jeho nezávislosť".

Silné protesty

Minister obrany Joav Galant v reakcii na to oznámil, že sa pokúsi nájsť "konsenzus". Podľa mediálnych správ sa Galant pokúsi dosiahnuť odklad hlasovania o kľúčovom prvku kontroverzných plánov svojej vlády, ktoré je naplánované na pondelok. Viac než 100 bývalých vysokých bezpečnostných činiteľov vyjadrilo v liste adresovanom premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi podporu osobám, ktoré sa vyhnú odvodu, a vyzvalo ho, aby legislatívu zastavil.

V sobotu večer medzitým vyšli do ulíc viacerých izraelských miest státisíce ľudí, aby demonštrovali proti tomuto plánu. V centre Tel Avivu sa zišlo približne 170.000 osôb, v Jeruzaleme 85.000. Do Jeruzalema v sobotu podľa organizátorov dorazil z Tel Avivu aj protestný pochod, ktorý sa začal v utorok. Jeho účastníci prešli približne 70 kilometrov. Na zhromaždeniach sa vyskytli násilné zrážky s políciou.

Viac o téme: OdchodArmádaReformaIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu