Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slováci vo veľkom cestujú za dovolenkou do Bulharska: Aké sú tam ceny? Veľké prekvapenie!

Bulharsko. Zobraziť galériu (6)
Bulharsko. (Zdroj: Getty Images)

SOFIA - Bulharsko je v posledných rokoch mimoriadne obľúbená dovolenková destinácia. Nečudo, oproti Chorvátsku či Taliansku je lacnejšia, čo sa týka služieb aj jedla. Ako však s cenami zatriasla inflácia, ktorá v eurozóne atakuje hranicu 7 percent? Podľa dovolenkárov sú ceny porovnateľné so Slovenskom.

Inflácia trápi všetky krajiny v Európskej únii, na Slovensku je aktuálne na úrovni 10,6 percenta. Najväčší vplyv na celkovú infláciu mali ceny potravín s nealko nápojmi. Tie nepretržite rastú už tretí rok a v júni medziročne stúpli o 19 %, čo sú hodnoty spred roka. Vyššie boli ceny chleba a obilnín o 20 %, mlieka, syrov a vajec o 21,6 % a tiež zeleniny o 25 % aj cukru a cukroviniek o 28,5 %. Nealkoholické nápoje sa zvýšili o 17,7 %. Vysoké ceny tak trápia ľudí a mnohí sa preto rozhodovali, kde budú tráviť letnú dovolenku. Čoraz viac Slovákov vycestováva práve do Bulharska, ktoré je podľa mnohých dovolenkárov cenovo prijateľnejšie ako iné obľúbené dovolenkové destinácie. Avšak, aj to sa tento rok vplyvom inflácie v Bulharsku mohlo zmeniť. Aká je teda prax?

Archívne VIDEO Inflácia by sa mala dostať pod 10% ešte v tomto roku, mzdy od budúceho roka porastú

Inflácia by sa mala dostať pod 10% ešte v tomto roku, mzdy od budúceho roka porastú (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Ceny porovnateľné so Slovenskom

Medziročná miera inflácie v Bulharsku dosiahla v máji 10,1 percenta oproti aprílovej úrovni 11,6 percenta. Májový rast spotrebiteľských cien je tak najnižší od februára minulého roka. Inflácia v Bulharsku klesla v máji na 15-mesačné minimum, je však naďalej vysoká, za čím je pokračujúci dvojciferný rast cien potravín, nákladov na bývanie či cien v reštauráciách a hoteloch.

Nedávno v Bulharsku, konkrétne v Sozopole, dovolenkovali aj Klaudia a Jozef. Podľa ich slov sú ceny služieb a potravín už podobné tým na Slovensku. Ceny nám uviedli v miestnej mene Lev, pričom 1 lev je 0,51 eur. Napríklad, musaka v miestnom bistre vyšla dovolenkárov na 8 leva, čo je zhruba 4,1 eura. V reštaurácii zaplatili o niečo viac, v priemere vedeli rovnaké jedlo nájsť za 16 leva, teda približne 8,2 eur. Miestne čapované pivo stojí 4,5 leva, teda 2,3 eur. České pivo je o 1 leva drahšie (2,81 eur).

Slováci vo veľkom cestujú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

V porovnaní so Slovenskom je tak pivo mierne drahšie. Fľaša vína stojí 30 leva, teda zhruba 15,3 eura. Za aperitív zaplatili dovolenkári 4 leva, v prepočte takmer 2 eurá. Polievka s morskými plodmi stojí 5,9 leva, v prepočte 3 eurá. Za pečené kura s ryžou a zeleninou v miestnom bistre zaplatili 12,9 leva, čiže niečo viac ako 6,5 eura. Šalát s morskými plodmi a hubami vyšiel na 7 eur (13,9 leva). 

Slováci vo veľkom cestujú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Iné ceny boli v miestnych obchodoch. Celé kura v diskonte, ktorý je aj na Slovensku, stálo v akcii 4,99 leva za kilo, teda 2,55 eur, čo je cena rovnaká ako na Slovensku. Kornbageta vyjde na 25 centov za kus, kaiserka 0,13 centu za kus. Tavený syr priemerne stojí 3,5 leva, čiže zhruba 1,8 eur. Balenie plátkového taveného syru stojí v priemere 4,2 leva, čiže 2,15 eur. Plechovka miestneho piva vyjde 1,7 leva, zhruba 90 centov. Zahraničné pivo (zväčša české) stojí zhruba 2,6 leva, teda 1,33 eura. 

Slováci vo veľkom cestujú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Slováci vo veľkom cestujú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Káva dovolenkárov vyjde v priemere 1,5 eura, čo je menej v porovnaní so Slovenskom. 100 gramov zmrzliny vyšlo Klaudiu a Jozefa 3 leva, čiže rovnako 1,5 eura. Za prenájom slnečníka či lehátka si miestni pýtajú po 8 leva, čiže vyše 4 eurá. 

Slováci vo veľkom cestujú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Viac o téme: InfláciaBulharskoNárast cienCeny potravínDovolenka v BulharskuCeny služieb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu